Πολιτική κρίση στο Κιργιστάν: Αντιπολιτευόμενος πολιτικός ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών | ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός του Κιργιστάν και πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας Κουρσάν Ασάνοφ ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ενδέχεται να χάνει τον έλεγχο της χώρας.

Η αστυνομία έχει λάβει εντολές να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψει ταραχές και λεηλασίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κασκάρ Τζουνουσαλίεφ δεν πήγε στο υπουργείο σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Καζάνι που βράζει» το Κιργιστάν μετά τις βουλευτικές εκλογές [εικόνες,βίντεο]

«Ολα υπό έλεγχο», δηλώνει ο πρόεδρος του Κιργιστάν

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του ο Ζεενμπέκοφ, όπως ανακοίνωσε η προεδρία, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από χθες, Δευτέρα, από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων.

Σήμερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ.Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr