Πόλεμος στην Ουκρανία / Το Κίεβο ψάχνει λύση για τους αμάχους, η Μόσχα επίσημη απάντηση σε όσα πρότεινε

Κουλέμπα: Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί – Λαβρόφ: Το Κίεβο έχει πει πως θα απαντήσει σύντομα στις αναλυτικές μας προτάσεις

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα, αλλά διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στην Τουρκία και την Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας κ.κ. Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα. Η συνάντηση έγινε με «οικοδεσπότη» τον Τούρκο ομόλογό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ.

Στις δηλώσεις που έκαναν μετά την συνάντηση, Κουλέμπα και Λαβρόφ ουσιαστικά εξέφρασαν τις διαφορετικές ανάγκες και επιδιώξεις των ηγεσιών τους: το Κίεβο αναζητά τρόπο να ελαφρύνει για τους Ουκρανούς πολίτες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής, ενώ η Μόσχα επιδιώκει να πιέσει μέχρι να υπάρξει συμφωνία που να ικανοποιεί πολιτικά το Κρεμλίνο και να επιτρέπει το τέλος των επιθετικών ενεργειών των δυνάμεών της.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Κουλέμπα είπε ότι «ήρθα εδώ με στόχο να φύγω τελικά από τη συνάντηση με συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο από και προς τη Μαριούπολη, για αμάχους που θέλουν να φύγουν και για ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους παραμένουν … δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί. Θα διαβουλευτεί με συγκεκριμένες Αρχές επί του θέματος (σ.τ.σ. κατά τα φαινόμενα εννοεί το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Πούτιν, ή/και την ρωσική στρατιωτική ηγεσία)».

«Θέσαμε επίσης θέμα 24ωρης εκεχειρίας», είπε ο κ. Κουλέμπα, επίσης για ανθρωπιστικούς λόγους. «Δεν υπήρξε πρόοδος και σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν άλλοι που παίρνουν τις αποφάσεις στην Ρωσία … Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες αναζήτησης λύσης για τα ανθρωπιστικά θέματα».

Ο κ. Κουλέμπα δήλωσε πρόθυμος να συμμετέχει σε νέες συνομιλίες της ίδιας δομής, «αν υπάρχουν προοπτικές ουσιαστικών συνομιλιών και αναζήτησης λύσεων».

«Όταν δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται, εξ ορισμού έχουν εντολή να διαπραγματευτούν θέματα ειρήνης, ασφάλειας. Είναι μια δυνατότητα που τους έχουν εμπιστευτεί οι ηγέτες τους και τα κοινοβούλιά τους», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, σε μία έμμεση βολή για την στάση του Ρώσου ομολόγου του.

Ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου του Λαβρόφ, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση είπε ότι η Ρωσία συμφώνησε σε αυτή την πρόταση της Τουρκίας για την συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση στην κρίση. «Είπαμε εξαρχής ότι θα πρέπει να μην υπονομευτούν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Λευκορωσία, από δύο αντιπροσωπείες που έχουν εγκριθεί από τους προέδρους των χωρών».

«Σήμερα μιλήσαμε για ανθρωπιστικά θέματα και εξηγήσαμε τα μέτρα που λαμβάνονται από τις δυνάμεις μας στο έδαφος για να βοηθήσουμε τους αμάχους. Στην πράξη τους έχουν πάρει ομήρους οι επονομαζόμενες “εθελοντικές” δυνάμεις τοπικής άμυνας, χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες». Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις τηρούν ανθρωπιστικούς διαδρόμους καθημερινά και είναι στο τραπέζι ο χώρος και ο καθημερινός προγραμματισμός τους. 

«Θυμίσαμε φυσικά στην άλλη πλευρά ότι στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στην Λευκορωσία η ρωσική πλευρά παρουσίασε συμπαγές προσχέδιο νομικού κειμένου με προτάσεις. Η ουκρανική πλευρά τις πήρε για να τις επεξεργαστεί στο Κίεβο και μας διαβεβαίωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα δώσει σαφή απάντηση … θέλουμε να συμφωνήσουμε σε πράγματα που πρέπει να επιλυθούν για μία λεπτομερή λύση της κρίσης, στο πλαίσιο της παροχής ασφάλειας στην Ευρώπη προς το συμφέρον όλων».Πηγή άρθρου: www.avgi.gr