Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 107ης μέρας της εισβολής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις της 107ης μέρας της εισβολής

«Θα επιστρέψω!»: Το συγκινητικό βίντεο των προσφυγόπουλων που δίνει κουράγιο στους Ουκρανούς

Με ένα πολύ συγκινητικό βίντεο που αγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του ουκρανικού δράματος η ουκρανική πρεσβεία στην Πολωνία επιχείρησε να φέρει κοντά τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων στη χώρα με τον πολωνικό πληθυσμό, δείχνοντας την εικόνα των γυναικών και κυρίως των παιδιών από την Ουκρανία που αφενός ευχαριστούν τους Πολωνούς για τη βοήθεια που τους παρέχουν και αφετέρου υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να γυρίσουν στην πατρίδα τους μόλις ο πόλεμος τελειώσει.

Αρχικό ακροατήριο του μηνύματος ήταν τόσο οι Ουκρανοί στην Πολωνία όσο και οι Πολωνοί, γι’ αυτό και είναι στα ουκρανικά με πολωνικούς υποτίτλους.

Ωστόσο το βίντεο αυτό, που κυκλοφόρησε τον Μάιο στην Πολωνία, έγινε πλέον βασικό μέσο εμψύχωσης του πληθυσμού που παραμένει πίσω στην Ουκρανία και υφίσταται τη ρωσική εισβολή, με πρώτους τους Ουκρανούς άνδρες που πολεμούν νύχτα και μέρα στην ανατολική και νότια Ουκρανία ενώ τα παιδιά τους και οι γυναίκες τους έχουν περάσει τα σύνορα με την Πολωνία και άλλες χώρες.

Το συγκεκριμένο βίντεο παίζει πλέον καθημερινά στο κοινό δίκτυο που έχουν συστήσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, με το σύνθημα «Για ποβερνούς», δηλαδή «θα επιστρέψω!» να αποκτά διάσταση υπόσχεσης ενός καλύτερου μέλλοντος για την πολύπαθη χώρα.

Το βίντεο, με τη φωνή ενός μικρού Ουκρανού αφηγείται μεταξύ άλλων τα εξής: «Θα επιστρέψω στο σχολείο μου. Στο φλιτζάνι μου στην κουζίνα. Στα κάστανά μου. Στους συγγενείς μου!

«Είμαστε άτυχοι που έχουμε έναν γείτονα ο οποίος καταλαβαίνει στην πράξη την “αδελφότητα” με βλήματα και τρόμο. Αλλά ήμουν εξαιρετικά τυχερός με έναν άλλο γείτονα, την Πολωνία, η οποία έχει γίνει η πιο στενή φίλη της Ουκρανίας, κι όχι μόνο γεωγραφικά. Η Πολωνία προσέφερε στέγη σε σχεδόν 3 εκατομμύρια Ουκρανούς, παρέχοντάς μας όχι μόνο προσωρινή στέγαση, αλλά και μόνιμη περίθαλψη, δωρεάν ιατρική και εκπαίδευση.

«Θα επιστρέψουμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το σπίτι. Και σίγουρα θα προσκαλέσουμε τους Πολωνούς να τους ευχαριστήσουμε για κάτι περισσότερο από τη φιλοξενία: Για την πραγματική απουσία συνόρων. Θα επιστρέψω!» υπόσχονται ένα προς ένα τα προσφυγόπουλα, αφού το καθένα έχει αναφέρει τον τόπο καταγωγής του.Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr