Πολεμικές προετοιμασίες για μια γενικευμένη σύγκρουση

Η κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, βάζοντας στο επίκεντρο αφενός την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και αφετέρου τη γενικότερη προσαρμογή των δυνάμεών της στις νέες συνθήκες της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα, με χρονικό ορίζοντα για τις προσαρμογές σε επίπεδο δομών τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνη. Συζητήσεις και σχέδια όπου η ελληνική κυβέρνηση πρωταγωνιστεί για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, βυθίζοντας τον λαό ακόμα βαθύτερα σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λ. Όστιν συναντήθηκε με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τη βοήθεια των Αμερικανών «στις προσπάθειες να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε πραγματικά τη συλλογική μας άμυνα. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη είναι ένα ισχυρό μήνυμα διατλαντικής ενότητας και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την υποστήριξή σας σε αυτό που κάνουμε μαζί στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».

«Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία. Και αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε αυξήσει την παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ισχυρίστηκε σχετικά με την ανάπτυξη κι άλλων ευρωατλαντικών δυνάμεων που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου, σημειώνοντας πως «εκατοντάδες χιλιάδες δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή».

Ακολούθησε συνεδρίαση των υπουργών του ΝΑΤΟ, με συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Ουκρανία, Γεωργία, Φινλανδία και Σουηδία και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ αρμόδιου για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Ασφάλεια, Ζοζέ Μπορέλ (ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια).

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που έκλεισε τη Σύνοδο, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την παροχή «σημαντικού οπλισμού» στην Ουκρανία, αλλά πως «είναι ενωμένοι» στο ότι δεν θα αναπτύξουν δυνάμεις στην ίδια την Ουκρανία.

«Ανταποκρινόμαστε στην κρίση με ταχύτητα και ενότητα», είπε. Δείχνοντας δε τις ανοιχτές προετοιμασίες ακόμα και για γενικευμένη σύγκρουση, θύμισε ότι ήδη από τις προηγούμενες βδομάδες ενεργοποίησαν τα «Σχέδια Άμυνας» του ΝΑΤΟ, αύξησαν τις ετοιμότητες των δυνάμεών τους, ενεργοποίησαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του άρθρου της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί «Συλλογικής Άμυνας» τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) με περίπου 40.000 άνδρες, ενώ επιπλέον 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ήδη στην Ευρώπη,  χώρια τα σχέδιά τους για μετακίνηση και άλλων από τις ΗΠΑ, με κόμβο διεκπεραίωσής τους και την Αλεξανδρούπολη. Προχωρά επίσης η σύσταση άλλου ενός Σχηματισμού Μάχης (Battlegroup) στη Ρουμανία, κοντά στους 4 που επιχειρούν ήδη στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ακόμα ότι οι χερσαίες δυνάμεις υποστηρίζονται από σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ενώ ήδη συστοιχίες «Patriot» έχουν μετακινηθεί από άλλα κράτη-μέλη σε κράτη της λυκοσυμμαχίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου η αεράμυνα έχει επίσης ενισχυθεί, με περισσότερες πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ και μαχητικών σε αποστολές εναέριας αστυνόμευσης.

Πρόκειται για πτήσεις όπου μετέχουν και ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ, όπως και αμερικανικά κατασκοπευτικά που απογειώνονται από τη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχουν πέσει σχέδια και για μετακίνηση ελληνικών συστημάτων «Patriot» προς Βουλγαρία και Ρουμανία ή έστω μετακίνηση στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικών στην αεράμυνα, στις εν λόγω χώρες.

Ο γγ του ΝΑΤΟ έδωσε μια «πρόγευση» των αλλαγών σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις έχουν περάσει ανεπίστρεπτα σε άλλο επίπεδο. «Το περιβάλλον ασφαλείας έχει πλέον αλλάξει δραματικά», είπε και στάθηκε στην ανάγκη η λυκοσυμμαχία «να ενισχύσει την άμυνά της τώρα και στα χρόνια που έρχονται μπροστά», να αναπροσαρμόσει στα βασικά τη δομή δυνάμεών της με βάση τις νέες συνθήκες, π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ.

Οι υπουργοί εξουσιοδότησαν τους στρατιωτικούς να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι, για αναπροσαρμογές σε όλα τα πεδία: Γη, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα.

Χωρίς ταβάνι η ελληνική εμπλοκή

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε στη Σύνοδο την «ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και τόνισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν πλήρως στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπεται από τα σχετικά σχέδια, και αρκετές στρατηγικές συμμαχικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν στην ταχεία απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική απειλή».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση «υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την ΕΕ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά», επισημαίνοντας «το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Περαιτέρω, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «συμβάλλει συνεχώς στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ, συνεισφέροντας στις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες των συμμάχων, αλλά και με τη συνέχιση της ενεργού συμμετοχής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ».

Πηγή άρθρου: www.902.gr