Ποιος είναι ο νέος σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν – Έρευνα για εγκλήματα ζητά η Δ. Αμνηστία

Ο νικητής των εκλογών, Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο δάσκαλός του, αγιατολάχ Χαμενεΐ /Iranian Presidency Office via AP

Ο υπερσυντηρητικός σιίτης κληρικός Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν, καθώς με καταμετρημένο το 90% των 28,6 εκατ. ψηφισάντων, συγκεντρώνει 17,8 εκατ. ψήφους, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε από την αποχή των ψηφοφόρων, η οποία κυμάνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 52%.

Ο Ραϊσί εξασφάλισε 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Η νίκη του συνεπάγεται πως όλα τα όργανα της κυβέρνησης, εκλεγμένα και μη, βρίσκονται πλέον στα χέρια των συντηρητικών.

«Το ιρανικό έθνος» απέδειξε με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών ότι κέρδισε «μία ακόμη φορά» την «προπαγάνδα των μισθοφορικών ΜΜΕ του εχθρού», ισχυρίστηκε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Πριν από τις εκλογές, είχε προτρέψει επανειλημμένως τους συμπατριώτες του να μην ανταποκριθούν σε μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών, που είχε απευθύνει η εξόριστη αντιπολίτευση.

Η νίκη του «εκλεκτού» του αγιατολάχ και φημολογούμενου ως δρομολογούμενου διαδόχου του, θεωρούνταν τελειωμένη υπόθεση πριν καν κλείσουν οι κάλπες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο Ραϊσί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία. Το 2017 κατάφερε να συγκεντρώσει το 38% των ψήφων, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο.

Πρόκειται για έναν πολιτικά άπειρο άνδρα, ο οποίος παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των πιο φτωχών και υπέρμαχος της μάχης κατά της διαφθοράς, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ιρανών αξιωματούχων εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «για συνέργεια σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

Όπως θυμίζει η «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», ο σιίτης κληρικός το 1988 συμμετείχε στις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών πολιτικών κρατουμένων.

Έρευνας σε βάρος του ζητά η Διεθνής Αμνηστία 

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την εκλογή του στη προεδρία του Ιράν, αντί να είναι υπό έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν», αναφέρει η Αμνηστία στο δελτίο τύπου.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, για βίαιες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις, κρυφά, χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, όταν διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει σύμφωνα με τον ίδιο ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την κάθαρση.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Ραϊσί, καταγγέλλει η Αμνηστία, «ηγήθηκε βίαιης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της δικαστικής Αρχής τα τελευταία δύο χρόνια. Η καταστολή έγινε σε βάρος «εκατοντάδων ειρηνικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μελών μειονοτήτων υπό δίωξη, οι οποίοι κρατήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο», σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

«(…) Είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και εκατοντάδων βίαιων εξαφανίσεων (…) μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Νοεμβρίου του 2019», που καταπνίγηκαν στο αίμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αμνηστία κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα για να απαντήσουν στη συστηματική ατιμωρησία στο Ιράν».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr