Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ, ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ

Κόλιν Πάουελ

Democratic National Convention via AP

Από επιπλοκές του κορονοϊού πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Επαγγελματίας στρατιωτικός, με καριέρα που ξεκίνησε από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ενώ διετέλεσε σύμβουλος ασφαλείας στην προεδρία του Ρόναλντ Ρίγκαν, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του Νεότερου.

Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, σε βαθμό να θεωρείται πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας, ωστόσο έπειτα από πίεση της συζύγου του δεν το έκανε. Μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός και ρεαλιστής, ο Πάουελ το 2008 αψήφησε το κόμμα του, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που εξελέγη στον Λευκό Οίκο.

Η καριέρα του φέρει το στίγμα της υπόθεσης του πολέμου στο Ιράκ, καθώς ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του Νεότερου ήταν μεταξύ αυτών που επέμειναν στις ψευδείς πληροφορίες για τη διατήρηση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ώστε να γίνει η επίθεση. Μάλιστα, έκανε τις σχετικές δηλώσεις από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Πάουελ είχε εκφωνήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μια μακρά ομιλία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποτίθεται ότι είχε στην κατοχή του το Ιράκ, επιχειρήματα που είχαν χρησιμεύσει για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε αργότερα πως η παρουσίαση έβριθε ανακριβειών και διαστρέβλωνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών που είχαν δώσει άλλοι στην κυβέρνηση Μπους και ήταν «μια κηλίδα», η οποία θα είναι «πάντα ένα μέρος του απολογισμού μου».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr