Παρίσι: Αρχίζει σήμερα η δίκη των Τζιχαντιστών

Αρχίζει σήμερα, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, η δίκη των κατηγορουμένων για τις ισλαμιστικές επιθέσεις στο Παρίσι -στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν και στο στάδιο του προαστίου Σαν Ντενί το 2015. Τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα προκάλεσαν τον θάνατο 130 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 80. Θα δικαστούν είκοσι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων μόνο ένας, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ήταν από τους κομάντος· οι υπόλοιποι φέρονται ως συνένοχοι στην προετοιμασία και διευκόλυνση του εγχειρήματος και κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση -ανέλαβε την ευθύνη το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος– αλλά όχι για φόνους. Άρα, αντιμετωπίζουν ποινή κράτησης είκοσι ετών το πολύ: σε δέκα χρόνια θα είναι όλοι τους ελεύθεροι – εκτός ίσως από τον Αμπντεσλάμ.

Οι γαλλικές αρχές δεν κατάφεραν να συλλάβουν όλους όσοι εμπλέκονταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις: μερικοί φαίνεται ότι έχουν καταφύγει στο Ιράκ ή στη Συρία, ενώ ένας κρατείται στην Τουρκία η οποία δεν έχει συμφωνήσει να τον εκδώσει στη Γαλλία. Οι Γάλλοι ελπίζουν πάντως ότι οι κατηγορούμενοι στην επικείμενη δίκη θα δώσουν πληροφορίες για τους συν-τρομοκράτες τους που κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Γαλλία: Οι κατηγορούμενοι τζιχαντιστές που θα δικαστούν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Ο Αμπντεσλάμ, ο οποίος μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στην αποστολή αυτοκτονίας, συνελήφθη στο Βέλγιο το 2016. Στο Βέλγιο ζούσαν τόσο ο Μοχάμεντ Αμπρίνι ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όσο και οι Μοχάμεντ Άμρι (33χρονος μαροκινής καταγωγής) και Μοχάμεντ Μπακάλι (34χρονος Βέλγος υπήκοος). Αυτά τα άτομα κατηγορούνται επίσης για εμπόριο όπλων και εισαγωγή παράνομων όπλων στην Ευρώπη: έχει ήδη αποδειχθεί ότι είχαν στενές επαφές με μέλη του ISIS στη Συρία.

Δύο από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν σε κέντρο προσφύγων στην Αυστρία. Πρόκειται για τον 28χρονο Πακιστανό Μοχάμεντ Ούσμαν και τον 34χρονο Αλγερινό Αντέλ Χαντάντι οι οποίοι ερχόμενοι από το Ιράκ πέρασαν από την Ελλάδα μαζί με δύο Ιρακινούς τα ίχνη των οποίων στην αρχή χάθηκαν, αλλά τελικά συνελήφθησαν κι αυτοί σε κέντρο προσφύγων στο Ζάλτσμπουργκ. Ένας ακόμη κατηγορούμενος, ο Φαρίντ Χαρχάχ, έχει διπλή υπηκοότητα -βελγική και μαροκινή- και φέρεται ως παραχαράκτης επίσημων εγγράφων: ο Χαρχάχ διευκόλυνε με ψεύτικα χαρτιά την επιστροφή τρομοκρατών του ISIS από την ιρακο-συριακή ζώνη.

Έχει επίσης συλληφθεί ο μικρότερος αδελφός του Ουσάμα Ατάρ ο οποίος είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Ουσάμα Ατάρ θεωρείται νεκρός από το 2017. Οι αδελφοί Ατάρ είναι συγγενείς των αδελφών Ελ Μπακραουί οι οποίοι ανατινάχτηκαν στη διπλή επίθεση στις Βρυξέλλες το 2016: υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες: δύο βόμβες εξερράγησαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ, και μια τρίτη στο σταθμό του μετρό Maalbeek, στο κέντρο της πόλης. Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων και οι τρεις δράστες, ενώ 300 άτομα τραυματίστηκαν. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι δράστες των επιθέσεων ανήκαν στην ομάδα τρομοκρατών που είχε εμπλοκή και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι: ένα άλλο μέλος αυτής της ομάδας είναι ο Αλί Ελ Χαντάντ Ασούφι, γεννημένος στις Βρυξέλλες το 1984: το Βέλγιο τον παρέδωσε στις γαλλικές αρχές μόλις το 2019.

Στη συνέχεια, θα δικαστούν ο «Σουηδός» Οσάμα Κραγιέμ και ο Τυνήσιος Σοφιέν Αγιάρι, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ. Ο νεότερος από τους κατηγορουμένους είναι ο «Βέλγος» Χάμζα Αττού, 27 ετών σήμερα, η σύλληψη του οποίου οδήγησε στον 37χρονο Αλί Ουλκάντι, τον καλύτερο φίλο του Μπραχίμ Αμντεσλάμ, αδελφού του Σαλάχ. Όλα αυτά τα άτομα επέζησαν επιθέσεων αυτοκτονίας είτε επειδή μετάνιωσαν και δεν ήθελαν να πεθάνουν, είτε επειδή ο μηχανισμός απεδείχθη ελαττωματικός.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Αμπντελάχ Σουά, γιος ενός σαλαφιστή ιμάμη των Βρυξελλών και δεξί χέρι του Ουσάμα Άταρ, βετεράνου της τζιχάντ γνωστού στις αρχές από τα μέσα της δεκαετίας του 2010. Ο Άταρ, μεγαλύτερος αδελφός του συλληφθέντος Γιασίν Άταρ, που θεωρείται σήμερα νεκρός, έφυγε το 2003 για τη Συρία προκειμένου να μάθει αραβικά και να πάρει μέρος στις μάχες εναντίον των Αμερικανών. Το 2005 οι ιρακινές αρχές τον συνέλαβαν και έμεινε στη φυλακή μέχρι το 2012. Όπως είναι γνωστό, οι φυλακές επιδεινώνουν τον θρησκευτικό φανατισμό και διευκολύνουν τις στρατολογήσεις σε τρομοκρατικές οργανώσεις: στη φυλακή ο Άταρ γνώρισε τον μετέπειτα εκπρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους, τον Άμπου Μοχάμετ αλ-Ατζάνι, ο οποίος τον συνέστησε στον αυτοανακηρυχθέντα χαλίφη του ISIS Άμπουτ Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Ο Άταρ φαίνεται ότι ήταν ο συντονιστής των επιθέσεων των Βρυξελλών και του Παρισιού – ίσως ζει ακόμα και κυκλοφορεί ελεύθερος με ψεύτικο όνομα. Δεν είναι φυσικά ο μόνος: ο Σύριος Ομάρ Νταρίφ, το DNA του οποίου βρέθηκε στα εκρηκτικά του Μπατακλάν, αναζητείται επίσης.

Δύο ακόμη ένοχοι που φέρονται ως νεκροί είναι παλιοί τζιχαντιστές που στρατολογήθηκαν μαζί με τις συζύγους τους σε τζαμί της περιοχής Αριέζ στη νοτιοδυτική Γαλλία. To τζαμί ήταν γνωστό για το σαλαφιστικό και ίσως τρομοκρατικό του κήρυγμα από τη δεκαετία του 1980. Το 2015 οι εν λόγω τζιχαντιστές μετέβησαν οικογενειακώς στη Συρία όπου μάλλον βρήκαν τον θάνατο. Ομοίως, φέρεται ως νεκρός ο Ομπέιντα Άρεφ Ντίμπο, ανώτερο στέλεχος του ISIS, το όνομα του οποίου αναμένεται να ακουστεί στη δίκη.

Η δίκη των τζιχαντιστών θα διαρκέσει εννέα μήνες.



Πηγή άρθρου: www.athensvoice.gr