Παραλήρημα Ταγίπ Ερντογάν κατά Μακρόν, Ε.Ε.

Να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τους Τούρκους πολίτες (φωτ. EPA).

Να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τους Τούρκους πολίτες (φωτ. EPA).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πολιτικό και οικονομικό πόλεμο κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Γαλλίας, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. ως «φασίστες» και «ναζιστές». Ο Τούρκος πρόεδρος στόχευσε προσωπικά τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε ψυχοπαθή. Ο Ερντογάν προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. υπενθυμίζοντας πως στην Ευρώπη ζουν 6 εκατομμύρια Τούρκοι, όπως και πολλοί μουσουλμάνοι. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η πολιτική τους έναντι των μουσουλμάνων θα φέρει την καταστροφή της Ευρώπης.

Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, καθώς θεωρεί πως το Παρίσι ηγείται αυτής της πολιτικής. «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη μας Μωάμεθ. Και ενάντια στο Κοράνι μας. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Το συμβάν με το Charlie Hebdo. Και στους τοίχους άρχισαν να γίνονται επιθέσεις με τη στήριξη του Γάλλου ηγέτη, που έχει την ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του», δήλωσε.

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Ερντογάν τους κατηγόρησε πως ασκούν παρόμοια πολιτική με αυτή των ναζί. «Είναι ρατσιστική τρομοκρατία. Από εδώ σας το λέω ξεκάθαρα, εσείς είστε ξεκάθαρα φασίστες, εσείς με την πραγματική έννοια είστε μέρος της αλυσίδας των ναζιστών! Σήμερα στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι δέχονται εκστρατείες λιντσαρίσματος όπως είχαν υποστεί οι Εβραίοι στην Ευρώπη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Ως πρόεδρος μιας χώρας που 6 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στην Ευρώπη, θέλω να προειδοποιήσω τους ομολόγους μου. Με την εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα. Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεστε, για να καλύψετε την ανικανότητά σας, οδηγεί στην καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε πως «μπορεί να μην αρέσει στον Μακρόν, θέλω να επαναλάβω όσα είχα πει και προχθές. Ο ρατσισμός και η εχθρότητα στο Ισλάμ είναι μια ψύχωση που εξαφανίζει τη λογική και την ψυχή κάθε ανθρώπου».

Η αντιπολίτευση και πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν πως βασικός στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν προς τον Μακρόν, όπως και προς την Ε.Ε., είναι ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1,5% έναντι του δολαρίου. 

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 8 και έκλεισε στις 8,08 λίρες. Η υποτίμηση έναντι του ευρώ ξεπέρασε το 1,2%.

Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι που ισχυρίζονται πως ο Ερντογάν διαπιστώνει πως αυξάνεται η συσπείρωση πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε αυτό το μέτωπο συσπειρώνοντας ο ίδιος τους Τούρκους αλλά και τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr