Παραιτήθηκε ο υπ. Περιβάλλοντος εν μέσω έρευνας για εμπλοκή του σε εμπόριο υλοτομίας

Aπό διαμαρτυρία ακτιβιστή / Ap photo

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος, Ρικάρντο Σάλες, ένα μήνα μετά την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του για την φερόμενη εμπλοκή του σε παράνομο δίκτυο εμπορίας ξυλείας με σκοπό την εξαγωγή.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο και την αποδέχθηκε», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Σάλες, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους υπουργούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο του 2020, ο ίδιος είχε δηλώσει στη διάρκεια μιας υπουργικής συνεδρίασης αγνοώντας ότι ηχογραφούνταν, πως ήθελε να επωφεληθεί από το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης ήταν επικεντρωμένα στην πανδημία, προκειμένου να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς νόμους.

Σαρώνει το τρίτο κύμα, ρεκόρ κρουσμάτων

Στο μεταξύ καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ μολύνσεων με 115.228 επιβεβαιωμένες νέες περιπτώσεις, ενώ το υπουργείο Υγείας κατέγραψε ακόμα 2.392 θανάτους από Covid-19 με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί επισήμως 507.109 νεκρούς.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς.

Ειδικοί προειδοποιούσαν επί μήνες πως η χώρα κινδύνευε να χτυπηθεί από τρίτο κύμα, που ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο φονικό από τα προηγούμενα.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ινστιτούτου Fiocruz, η κατάσταση είναι κρίσιμη σε 19 από τις 27 πολιτείες της χώρας, με τον δείκτη πληρότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πάνω από το 80% και, στις οκτώ εξ αυτών, πάνω ακόμη και από το 90%.

Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, συνεχίζει να προχωράει με ακόμα αργό ρυθμό: το 30,7% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 11,36% και τις δύο και άρα θεωρείται πως έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr