Παραδόθηκε ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Τραμπ

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Evan Vucci, File

Ο Άλεν Γουάισελμπεργκ, επί μακρόν οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Τραμπ, μετέβη στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν προκειμένου να παραδοθεί, καθώς ο ίδιος, αλλά και ο επιχειρηματικός όμιλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την απαγγελία κατηγοριών στο πλαίσιο έρευνας για φορολογικές παραβάσεις.

Οι ακριβείς κατηγορίες κατά του Γουάισελμπεργκ και της Trump Organization αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας και θα είναι οι πρώτες που απαγγέλλονται στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας για τον όμιλο ακινήτων του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται τις αιτιάσεις και ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών από εισαγγελείς με πολιτικά κίνητρα. Σε μια πρώτη αντίδραση σήμερα και ο όμιλός του έκανε λόγο για πολιτική δίωξη. 

Δεν αναμένεται ότι κατηγορίες κατά του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ θα απαγγελθούν αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές τονίζουν ότι η έρευνα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για την Trump Organization, συνεχίζεται.

Οι κατηγορίες κατά του Γουάισελμπεργκ και άλλων στελεχών του ομίλου θα σχετίζονται με ανταμοιβές σε είδος, όπως δωρεάν ενοικίαση διαμερισμάτων και παραχώρηση αυτοκινήτων, χωρίς να δηλωθούν στις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Ο Γουάισελμπεργκ, 73 ετών σήμερα, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην αυτοκρατορία ακινήτων της οικογένειας Τραμπ, στην οποία εντάχθηκε το 1973. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ το 2017, τέθηκε υπεύθυνος για τη διαχείριση του ομίλου μαζί με τους δύο γιους του πρώην προέδρου, Έρικ και Ντόναλντ Τζιούνορ.

Σε δήλωσή του στις αρχές της εβδομάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για προκατειλημμένους εισαγγελείς και επέμεινε ότι οι ενέργειες της εταιρείας του δεν συνιστούν «κατά κανέναν τρόπο έγκλημα».

Κατηγόρησε επίσης τους Δημοκρατικούς εισαγγελείς ότι είναι «απελπισμένοι» για να παρεμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες, «φτάνοντας στο βαθμό να διαπράξουν επαγγελματικά παραπτώματα».

Η απαγγελία των κατηγοριών και ό,τι ακολουθήσει θα περιπλέξει το πολιτικό μέλλον του Τραμπ, που οραματίζεται υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να διερευνούν καταγγελίες για «κρυφά ποσά» που καταβλήθηκαν το 2016 σε γυναίκες για να μην αποκαλύψουν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον υποψήφιο τότε πρόεδρο, καθώς και ισχυρισμούς για χειραγώγηση στις τιμές των ακινήτων. 

Πιθανή απόδοση κατηγοριών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τον όμιλο Τραμπ, οδηγώντας τράπεζες και επιχειρηματικούς εταίρους να σταματήσουν να συνεργάζονται με αυτόν. Στην εταιρεία πιθανότατα θα επιβληθεί πρόστιμο και άλλες κυρώσεις εάν κριθεί ένοχη.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων Τραμπ είναι παρών στην πολιτική σκηνή, παραμένει ο ισχυρός άνδρας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και την περασμένη εβδομάδα ξαναξεκίνησε τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις.

Σήμερα, ταξίδεψε στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να καταγγείλει την μεταναστευτική πολιτική του διάδοχου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr