Πανηγυρίζει ο Ερντογάν, οργή στην Αρμενία

Aρμένια διαδηλώτρια κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, αντιμέτωπη με αστυνομικές δυνάμεις, χθες στο Ερεβάν (φωτ. REUTERS).

Aρμένια διαδηλώτρια κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, αντιμέτωπη με αστυνομικές δυνάμεις, χθες στο Ερεβάν (φωτ. REUTERS).

Τη στρατιωτική νίκη των Αζέρων εις βάρος των Αρμενίων, που επισφραγίσθηκε με την προχθεσινή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πανηγύρισε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας σαφές ότι η χώρα του επιμένει να εγκαταστήσει δυνάμεις στον νότιο Καύκασο.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε την «απελευθέρωση» εδαφών που κατείχαν οι Αρμένιοι και ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία κοινού κέντρου, προς επίβλεψη της εκεχειρίας. Η Ρωσία, η οποία μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός, έχει ήδη αποστείλει ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών, που ελέγχει τον διάδρομο Λατσίν, ομφάλιο λώρο που συνδέει την Αρμενία με τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα οποία συνεχίζουν να ελέγχουν οι ομοεθνείς της.

«Η Τουρκία θα πάρει μέρος στην κοινή ειρηνευτική δύναμη η οποία θα επιβλέπει την εκεχειρία, μαζί με τη Ρωσία… Θα σχηματιστεί στις περιοχές των Αζέρων που απελευθερώθηκαν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ωστόσο, στρατιωτικός αξιωματούχος της Τουρκίας διευκρίνισε στο πρακτορείο Reuters ότι η χώρα του θα στείλει μόνο παρατηρητές –όχι ειρηνευτική δύναμη– οι οποίοι θα περιοριστούν στο εν λόγω κέντρο, επί αζερικού εδάφους, και δεν θα αναπτυχθούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θα υπάρξει κοινή ρωσοτουρκική δύναμη, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινινάν. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν για «προδοσία» και ζητούν την παραίτησή του. 

Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, μεταξύ άλλων και του επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr