Παλαιστίνη: Συμφωνία Χαμάς-Φατάχ για διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια

Εκλογές για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια θα διεξαχθούν στα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς Χαμάς και Φατάχ κατέληξαν σε μία σημαντική συμφωνία, η οποία προβλέπει στήσιμο καλπών μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η συμφωνία των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων προβλέπει τόσο βουλευτικές όσο και προεδρικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινωθεί από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με έκδοση σχετικού διατάγματος.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διεξαγωγή αρχικά βουλευτικών εκλογών, κατόπιν για την εκλογή προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια για την ανάδειξη του κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία κατέχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τις επαφές που είχαν μέλη της Φάταχ και της Χαμάς στην Τουρκία. «Αυτή τη φορά καταλήξαμε σε μια πραγματική ομοφωνία (…) οι διαιρέσεις έβλαψαν τον αγώνα μας και εργαζόμαστε για να βάλουμε ένα τέλος» είπε ο Αρούρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις ξεκίνησαν πρόσφατα διάλογο με την ελπίδα ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιπαλέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με χώρες του Κόλπου, όπως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr