Ουκρανικός στρατός και ομάδα Βάγκνερ διεκδικούν τον έλεγχο εδαφών στο Ντονέτσκ

Ουκρανικός στρατός και ομάδα Βάγκνερ διεκδικούν τον έλεγχο εδαφών στο Ντονέτσκ

«Μήλον της έριδος» έχει καταστεί τις τελευταίες ώρες η περιοχή Μπλαχοντάτνε, στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ, από τον στρατό της Ουκρανίας και την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Βάγκνερ που επιχειρεί για λογαριασμό της Ρωσίας. 

«Μονάδες των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας απέκρουσαν τις επιθέσεις των κατακτητών στις περιοχές … Μπλαχοντάτνε … στο Ντονέτσκ», ανέφεραν την Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, στην καθημερινή πρωινή έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις τους απέκρουσαν επίσης επιθέσεις σε 13 άλλους οικισμούς στην ίδια περιοχή.

Ωστόσο χθες Σάββατο, ο όμιλος μισθοφόρων Βάγκνερ, που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως «διεθνής εγκληματική οργάνωση», είχε ανακοινώσει στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι οι μονάδες της είχαν αναλάβει τον έλεγχο του Μπλαχοντάτνε.

Το Reuters που μετέδωσε την είδηση, σύμφωνα με τον Guardian, δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Κυρώσεις από το Κίεβο σε σε 182 ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος 182 εταιρειών και τριών προσώπων που υποστηρίζουν, όπως κατήγγειλε, τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της χώρας του, ο οποίος διανύει τον 12ο μήνα του.

Εταιρείες και επιχειρηματίες που εγγυώνται τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού σιδηροδρομικώς, για λογαριασμό του «επιτιθέμενου κράτους», είναι ανάμεσα στους στόχους των κυρώσεων, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως οι πόροι που θα κατασχεθούν θα διατεθούν για την εθνική άμυνα της χώρας.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται εταιρείες της Λευκορωσίας, που βοηθούν στη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού. Ακόμη, στο στόχαστρο μπήκαν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν χημικά, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το Κίεβο εργάζεται για να εξασφαλίσει πως και άλλα κράτη θα δεσμεύσουν τους πόρους των εταιρειών και των προσώπων αυτών, ενώ ευχαρίστησε «όλους όσοι συνεισφέρουν στην ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας» και όσους ερευνούν και διώκουν τους ρωσικούς ελιγμούς για την αποφυγή των τιμωρητικών μέτρων.

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την αξίωσή του, η Ρωσία να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα μέτωπα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα το Σάββατο, σε πολυκατοικίες στην Κοσταντίνιβκα, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέμεινε πως ο στρατός του χρειάζεται πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αποκρούει και να αποτρέπει τέτοιες επιθέσεις.

Η επόμενη μέρα στο Βερολίνο μετά το πράσινο φως για τους Leopard 2

Η αυστηρή προσέγγισή της στις παραδόσεις όπλων είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξει την Ουκρανία και ο μόνος τρόπος που μπορεί να το κάνει, διατηρώντας παράλληλα το εγχώριο κοινό της, υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας στην έντονη κριτική των τελευταίων ημερών από διεθνείς και εσωτερικούς συμμάχους, με αφορμή την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για την προμήθεια στην Ουκρανία των αρμάτων μάχης Leopard 2, τα οποία κατασκευάζονται στη Γερμανία και απαιτούν εξουσιοδότηση από το Βερολίνο για επανεξαγωγή από άλλες χώρες.

Οι συνεργάτες του Όλαφ Σολτς κατηγορούν τους επικριτές του ότι είναι «αφοσιωμένοι» στο να τον καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο. Η άποψη στους κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι ο στενός συντονισμός παραμένει απαραίτητος για τη στήριξη της κυμαινόμενης εγχώριας υποστήριξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που εξοπλίζει την Ουκρανία.

Όπως είπε μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος, «η κυβέρνηση θα κινδύνευε να χάσει την υποστήριξη του κοινού της, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα των ανθρώπων που επικρίνουν τον καγκελάριο από το περιθώριο. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία μέχρι το τέλος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στο “σκάφος”».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι ομοιόμορφα διχασμένη σχετικά με το αν η κυβέρνησή της πρέπει να στείλει άρματα μάχης για να υποστηρίξει την Ουκρανία ή όχι, με σημάδια στροφής σε μια οριακά υποστηρικτική θέση, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Απορρίπτει η Πιονγκγιάνγκ τις κατηγορίες περί προμήθειας όπλων στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας διέψευσε την Κυριακή ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα και πυρομαχικά, μετά την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως έστειλε ρουκέτες και πυραύλους στη Βάγκνερ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που, όπως είπε, εικονίζουν ρωσικά τρένα να επιστρέφουν από τη Βόρεια Κορέα φορτωμένα με στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών για τον όμιλο μισθοφόρων.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τη Βάγκνερ «διεθνή εγκληματική οργάνωση», ενώ ανακοίνωσε πως έστειλε το υλικό που διαθέτει στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Σήμερα, εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «ανόητη προσπάθεια να δικαιολογηθεί» η μελλοντική αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία από την αμερικανική κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την Πέμπτη 31 άρματα μάχης Abrams στο Κίεβο.

Ο Κουόνγκ Τζονγκ Γκαν, γενικός διευθυντής του τμήματος αμερικανικών υποθέσεων, μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA περί «εντελώς κατασκευασμένης φήμης» και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες εντελώς ανεπιθύμητες» για αυτή, αν συνεχίσει να τη διαδίδει.

«Η προσπάθεια κατασπίλωσης της εικόνας» της Βόρειας Κορέας «με την κατασκευή ενός πράγματος που δεν υπάρχει, είναι σοβαρή πρόκληση, που δεν μπορεί να επιτραπεί ποτέ και ενδέχεται να προκαλέσει αντίδραση», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην προσεχή παράδοση αμερικανικών αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, έκανε λόγο για «ανήθικο έγκλημα» με σκοπό «να διατηρηθεί ασταθής η διεθνής κατάσταση».

Ήδη προχθές Παρασκευή, η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, προσωπικότητα με επιρροή στη Βόρεια Κορέα, επέκρινε τις ΗΠΑ για τις νέες υποσχέσεις τους να στείλουν κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, κρίνοντας πως όχι απλά παραβίασαν, αλλά «απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από την κόκκινη γραμμή».

Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, είναι από τους λιγοστούς συμμάχους της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο.

Πέρα από τη Συρία και τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη άλλη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, τις οποίες ελέγχουν οι φιλορώσοι, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάσσεται εδώ και καιρό εναντίον της σκλήρυνσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, προτείνει αντίθετα να χαλαρώσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε το 2022 πως έχει σκοπό η χώρα του να αποκτήσει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, ενώ τον Σεπτέμβριο χαρακτήρισε «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της Βόρειας Κορέας.

Σεούλ και Ουάσιγκτον λένε από πέρυσι πως η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη από το 2017.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr