AP Photo/Emilio Morenatti
Καθημερινότητα οι ήχοι των σειρήνων εδώ και 15 εβδομάδες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, την ώρα που η προοπτική του πολέμου δημιουργεί, πλέον, ρήγμα στην Ευρώπη και εγείρει εντάσεις στις ΗΠΑ.
Η Ρωσία προελαύνει στην πόλη-κλειδί Σεβεροντόνετσκ και βομβαρδίζει τη Χερσώνα, που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο της. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε ρωσικές θέσεις στην περιοχή της Χερσώνας, «όπου έχει συγκεντρωθεί εξοπλισμός και προσωπικό και αποθήκες γύρω από πέντε πόλεις της επαρχίας».
Εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε νωρίτερα ότι οι περισσότερες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή του Ντονμπάς και επιδιώκουν να καταλάβουν τα διοικητικά σύνορα τόσο των δημοκρατιών του Ντόνετσκ όσο και του Λουχάνσκ. Σύμφωνα με τον Βαντίμ Σκιμπίτσκι, γύρω από το Χάρκοβο η Μόσχα επικεντρώνει στην άμυνα λόγω αντεπίθεση της Ουκρανίας που απώθησε στρατιώτες από πόλεις και χωριά τον Μάιο.
Όμως, όπως είπε ο ίδιος, τα πυρομαχικά τελειώνουν και η χώρα του εξαρτάται αποκλειστικά σε όπλα από τη Δύση για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, ενώ δεν είναι γνωστό ούτε πόσα από αυτά φτάνουν στον προορισμό τους (καθώς πολλές αποστολές προς τους Ουκρανούς καταστρέφονται από τους Ρώσους) ούτε για πόσο ακόμα θα μπορούν να αποστέλλονται με τέτοια συχνότητα.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από το τι μας δίνει η Δύση» δηλώνει ο Σκιμπίτσκι σε αποκλειστικό του Guardisn λέγοντας πως «έχουμε σχεδόν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά μας και τώρα χρησιμοποιούμε τυπικά βλήματα του ΝΑΤΟ διαμετρήματος 155» και πως «η Ευρώπη παραδίδει οβίδες χαμηλότερου διαμετρήματος, αλλά καθώς της Ευρώπης εξαντλούνται, η ποσότητα γίνεται μικρότερη».
«Οι δυτικοί εταίροι μας μας έχουν δώσει περίπου το 10% από αυτά που έχουν» υποστήριξε ο αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να ζητήσει από τη Δύση κατάλογο όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στη συνάντηση της ομάδας επαφής με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 15 Ιουνίου.
Ο Σκίμιτσκι τόνισε την ανάγκη η Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να καταστρέψει τα ρωσικά πυροβολικά από μακριά και εκτίμησε παράλληλα πως θα παραμείνει ως έχει ο ρυθμός των επιθέσεων με ρουκέτες -οι οποίες μπορούν να εκτοξευθούν από τη Ρωσία και έχουν πλήξει αμάχους-.
Τι λένε από τις ΗΠΑ
Και αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως η Ουκρανία έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής, που διέθετε κι εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της, κυρίως δυτικής προέλευσης στοιχεία του πυροβολικού.
Αυτά τα στοκ εξαντλήθηκαν, το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», είπε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, ισχυρίστηκε άλλος Αμερικανός στρατιωτικός.
Αν ο δυτικός οπλισμός μοιάζει να φτάνει με το σταγονόμετρο στην Ουκρανία, αυτό οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.
Ερωτηθείς για το γεγονός πως αποφασίστηκε να σταλεί μικρός αριθμός HIMARS, ενώ οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πολύ στο Ντονμπάς, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εξήγησε προχθές πως θέλει να είναι σίγουρη ότι οι ουκρανοί στρατιώτες θα είναι ικανοί να τα χειρίζονται καλά προτού στείλει περισσότερα.
Το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα, πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός. Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, εξήγησε. Η Ουάσινγκτον πάντως έχει αποκλείσει την προμήθεια στο Κίεβο UAVs μεγάλης εμβέλειας, όπως τα «Grey Eagle», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων, που αρκεί για να γίνουν πλήγματα σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική πηγή.
Κίνδυνος χολέρας στη Μαριούπολη
Στο μεταξύ το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα στην Μαριούπολη, που τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και σφοδρών βομβαρδισμών, καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης-λιμάνι βρίσκονται πιθανόν στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Πιθανόν υπάρχουν επίσης κρίσιμες ελλείψεις σε φάρμακα στην Χερσώνα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να παράσχει βασικές δημόσιες υπηρεσίες στον πληθυσμό στα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τον περασμένο μήνα, η αξιωματούχος διαχείρισης περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ντόριτ Νίτζαν, δήλωσε ότι η Μαριούπολη, βρίσκεται μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει χολέρα.