Οργή στην Ιταλία για την αποφυλάκιση του αρχιμαφιόζου Τζοβάνι Μπρούσκα

Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα την ημέρα της σύλληψής του το 1996

AP Photo/Alessandro Fucarini

Ένα χρόνο πριν εκτίσει την ποινή του αποφυλακίζεται ο διαβόητος εκτελεστής της μαφίας στην Ιταλία, Τζοβάνι Μπρούσκα, ο οποίος συμμετείχε στη δολοφονία του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε το 1992 στη Σικελία. Ο Μπρούσκα είχε καταδικαστεί σε 26 χρόνια κάθειρξη, αλλά έδειξε καλή διαγωγή στη φυλακή, συνεργάστηκε με την αστυνομία, και πλέον μπορεί να βγει από τη φυλακή.

Ο Μπρούσκα είχε μεγάλη «καριέρα». Είναι αυτός που ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε την έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή στον ακούραστο πολέμιο της Μαφίας, δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, τη σύζυγό του και τους αστυνομικούς που τους προστάτευαν, το 1992 στην Σικελία.

Το 1993 είχε κεντρικό ρόλο στην απαγωγή και δολοφονία του 13χρονου γιου του μαφιόζου Σαντίνο Ντι Ματέο, ο οποίος είχε αρχίσει να συνεργάζεται με την δικαιοσύνη. Μαζί με τους συνεργούς του δολοφόνησαν τον μικρό Τζουζέπε Ντι Ματέο και διέλυσαν το πτώμα του μέσα σε οξύ, προκαλώντας αποτροπιασμό και σοκ σε όλη την Ιταλία.

Την ίδια χρονιά, έδωσε το «ελεύθερο» για την τοποθέτηση εκρηκτικών σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 106. Στόχος του εγκλήματος ήταν να ασκηθεί πίεση στο κράτος για να βγουν από την απομόνωση των φυλακών οι πιο επικίνδυνοι μαφιόζοι που είχαν συλληφθεί. Συνολικά ο Μπρούσκα λέγεται ότι ευθύνεται για 100 έως 200 δολοφονίες.

Η αποφυλάκιση του προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε όλη την Ιταλία και παρά το γεγονός ότι ο Τύπος υπογραμμίζει ότι η μείωση της ποινής του οφείλεται και στο ότι συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντας σημαντικά μυστικά της Κόζα Νόστρα.

Η αδελφή του δικαστή Φαλκόνε, Μαρία, δήλωσε: «Πρόκειται για μια είδηση η οποία μου προκαλεί πόνο, αλλά είναι αυτό που ορίζει ο νόμος. Και πρόκειται για νόμο που θέλησε ο ίδιος ο αδελφός μου, πρέπει να τηρηθεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις και η δικαιοσύνη όμως πρέπει να τον παρακολουθούν πολύ στενά, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αρχίσει και πάλι να εγκληματεί».

Από την πλευρά του ο αστυνομικός Λουτσιάνο Τράινα, που συμμετείχε το 1996 στην επιχείρηση σύλληψη του Μπρούσκα, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του, την ημέρα που τον συλλάβαμε. Μιλούσε στο τηλέφωνο και ποιός ξέρει τι εντολές ετοιμαζόταν να δώσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τον συγχωρέσω, διότι πιστεύω ότι ακόμη δεν αποκάλυψε όλα τα μυστικά που γνώριζε».

Ενώ η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για «ντροπή»: «Αφέθηκε ελεύθερος; Δεν το πιστεύω. Είναι ντροπή, είναι αδικία για όλη τη χώρα. Είμαστε πάντα με το μέρος των θυμάτων και όσων έδωσαν μάχη κατά της Μαφίας».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr