Οργή Κούρδων: Νεκρή γυναίκα από επίθεση ενόπλου σε γραφεία του HDP

Νεκρή έπεσε από τα πυρά ενόπλου το μεσημέρι της Παρασκευής γυναίκα στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, έπειτα από επίθεση στη Σμύρνη.

Όπως ανακοίνωσε το κόμμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό διωγμό από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του «ένας επιτιθέμενος οπλισμένος με τουφέκι επιτέθηκε στα γραφεία μας στη Σμύρνη. Η συνάδελφός μας, Ντενίζ Ποϊράζ, σκοτώθηκε στην επίθεση αυτή».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης ο δράστης είναι ένας υπάλληλος στον τομέα της υγείας που είχε απολυθεί, όμως το HDP κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση, τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του ότι είναι οι υποκινητές αυτής της επίθεσης.

Το HDP, ωστόσο, καταγγέλλει ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις, με τον έναν να έχει συλληφθεί, και ότι πρόκειται για οργανωμένη επίθεση με σκοπό να προκληθεί μακελειό, καθώς εκείνη την ώρα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση στελεχών του κόμματος.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα υπογραμμίζει ότι οι δράστες είναι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας SADAT, που έχει ιδρύσει ο πρόσφατα διορισθείς ως στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν Αντνάν Τανριβερντί και εμπλέκεται στη στρατολόγηση και τον εξοπλισμό των ισλαμιστών στη Συρία, ως μεσάζων της κυβέρνησης.

«Σκότωσαν την κόρη μου», δήλωσε κλαίγοντας η μητέρα του θύματος σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter το HDP, το οποίο κάλεσε σε διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε καθυστερήσει στα τέλη Μαρτίου την εξέταση ενός αιτήματος απαγόρευσης του HDP, το οποίο κατηγορείται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, λόγω «διαδικαστικών παραλείψεων» επιστρέφοντας τον φάκελο στον εισαγγελέα για περισσότερες πληροφορίες.

‘Ενα νέο κατηγορητήριο κατατέθηκε τον Ιούνιο στο Δικαστήριο που αναμένεται να το εξετάσει τις επόμενες ημέρες.

Το φιλοκουρδικό HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα, με τον Ερντογάν να κυνηγά ανελέητα τα στελέχη του και, κυρίως, τον χαρισματικό ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έχει φυλακιστεί παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγορεί τακτικά το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της και πραγματοποιεί από το 1984 αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr