Οργή για σχολικό βιβλίο στη Βόρεια Μακεδονία και τις αναφορές του για την καταγωγή των Αλβανών

Βιβλία γεωγραφίας της 2ας γυμνασίου έκαψαν μπροστά από το υπουργείο Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας νεαροί Αλβανοί, καταγγέλλοντας τα όσα γράφονται στις σελίδες τους για την καταγωγή τους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Euronews Albania, στο βιβλίο αναφέρεται πως οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγωγή από τους Τούρκους και τους Ρομά. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, στη σελίδα 99 του βιβλίου αναφέρεται πως «οι Αλβανοί ήταν “Μακεδόνες”, αλλά κατά την οθωμανική κυριαρχία έγιναν Αλβανοί».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως «οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ρίζες Κιρκασιανές (από τον Καύκασο), από τους Ρομά και από τους Τούρκους».

«Οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονίας έχουν έρθει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ξεκινώντας από το 1780», αναφέρεται ακόμη στο βιβλίο.

Στη σελίδα 104 του ίδιου βιβλίου σημειώνεται πως «γι’ αυτό, οι Αλβανοί έχουν βοηθηθεί από την τουρκική κυβέρνηση» και πως «η Αλβανία εισέβαλε στη δυτική περιοχή της “Μακεδονίας”».

Στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Παιδείας στα Σκόπια, μέλη των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης στη χώρα, κατήγγειλαν πως «αυτά τα σχολικά βιβλία, όπως είναι η περίπτωση αυτού του βιβλίου, όχι μόνο μας προσβάλουν, όχι μόνο απορρίπτουν την ιστορία μας, αλλά προετοιμάζουν ίσως το έδαφος για φασιστικά στοιχεία κατά των Αλβανών στο μέλλον».

Πηγή άρθρου: www.newsbeast.gr