Ολλανδία: Ζητούν ισόβια για τους δράστες κατάρριψης της πτήσης MH17 το 2014

Η ολλανδική εισαγγελία απαίτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης για τους τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι κατηγορούμενοι έριξαν ρωσικό πύραυλο στο αεροπλάνο ενώ βρισκόταν στον αέρα, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους 298 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος της πτήσης.

Το αίτημα για την ισόβια φυλάκιση προέκυψε στο τέλος της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε μεγάλος όγκος στοιχείων που ενοχοποιούν τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δικάζονται ερήμην.

Από τους τέσσερις κατηγορούμενος μόνο ο ένας έχει νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο, με την υπεράσπιση να υποστηρίζει ότι ο πύραυλος προοριζόταν για ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο και όχι επιβατικό, καθώς οι άντρες ανήκαν σε αντάρτικες ομάδες που συγκρούονταν με τα κυβερνητικά στρατεύματα, διεκδικώντας την απόσχιση της Κριμαίας από τη χώρα. Σύμφωνα με τις αρχές, το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες είχε τοποθετηθεί δίπλα από μία ρωσική στρατιωτική βάση. Σημειώνεται ότι οι τρεις είναι ρωσικής καταγωγής, ενώ ο τέταρτος είναι ουκρανικής.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πρόκληση του τόσο σοβαρού και ανεπούλωτου πόνου που προκάλεσαν οι πράξεις αυτών των ανθρώπων στις οικογένειες των θυμάτων», επεσήμανε η εισαγγελία.

Η δίκη διεξάγεται στην Ολλανδία, καθότι περίπου 200 από το συνολικό αριθμό των θυμάτων ήταν Ολλανδοί πολίτες. Η υπεράσπιση αναμένεται να τοποθετηθεί στο δικαστήριο τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ δεν αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου πριν το Σεπτέμβριο του 2022.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr