Οκτώ οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία – η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται

Μαναβγκάτ, Τουρκία

AP Photo

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών στην Τουρκία, όπου επί πέντε ημέρες οι πυροσβέστες δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων για να τις κατασβέσουν. Οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά σε τουριστικά θέρετρα αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν τους παραθεριστές και τους τουρίστες.

Πλέον οι νεκροί ανέρχονται σε οκτώ, καθώς ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα Κυριακή στην πόλη Μαναβγκάτ. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, δέκα πολίτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής για νοσηλεία. Τις προηγούμενες ημέρες από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι στο Μαναβγκάτ και ένας στη Μαρμαρίδα.

Οι αρχές αναφέρουν ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν τεθεί υπό έλεγχο περισσότερες από 100 πυρκαγιές, αλλά μεγάλα μέτωπα είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Μαναβγκάτ, στη Μαρμαρίδα και στην πόλη Μιλάς.

Στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), μια ομάδα τουριστών και το προσωπικό ενός ξενοδοχείου απομακρύνθηκαν με βάρκες καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν και πυκνοί καπνοί κάλυπταν τον ουρανό. Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε ότι η πυρκαγιά στο Μπόντρουμ είχε τεθεί υπό έλεγχο το πρωί.

Αλικαρνασσός, Τουρκία

AP Photo/Emre Tazegul

Από την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ πολλές χώρες έχουν στείλει δυνάμεις στην Τουρκία για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν έστειλαν βοήθεια για να στηρίξουν τους ντόπιους πυροσβέστες. 

Ο Πακντεμιρλί είπε ότι τουλάχιστον 13 αεροπλάνα, 45 ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 828 πυροσβεστικά οχήματα συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ξαναχτίσει τα κατεστραμμένα σπίτια και θα αποζημιώσει τους κατοίκους για τις απώλειες της περιουσίας τους.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr