Οι όροι για να σταματήσει «αυτή τη στιγμή» ο πόλεμος

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Ρωσία είχε γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «σε μια στιγμή» εάν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους.

Είναι η πιο σαφής δήλωση από τη Ρωσία μέχρι στιγμής από τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους. «Και τους ειπώθηκε ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Για το θέμα της ουδετερότητας, δήλωσε: “Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. “Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολήσει”, είπε.

“Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό είναι», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.Πηγή άρθρου: www.euro2day.gr