Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο εξελέγη πρόεδρος

Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο εξελέγη πρόεδρος

O 62χρονος γερουσιαστής Γκουστάβο Πέτρο, επικεφαλής του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» – Pacto Historico (τον οποίο στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ), εκλέγεται πρόεδρος της Κολομβίας, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη χώρα.

Με το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, έλαβε 50,45% των ψήφων, ενώ ο 77χρονος Ροντόλφο Ερνάντες, δισεκατομμυριούχος στον κατασκευαστικό τομέα, με την «Ενωση των κυβερνητών ενάντια στη διαφθορά» πήρε 47,30%.

Στον α’ γύρο ο Πέτρο πήρε 40,32% και ο Ερνάντες 28,15%.

Η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον Γουστάβο Πέτρο για τη νίκη το, λέγοντας πως οι «αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στη χώρα, συνεχάρη τον Πέτρο και την κυρία Μάρκες για τη νίκη τους και αυτή την «εναλλαγή που αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», όπως το έθεσε ο πρεσβευτής της Ζιλ Μπερτράν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Πηγή άρθρου: www.902.gr