Ο «σεφ του Πούτιν» παραδέχεται ότι είναι ο ιδρυτής της διαβόητης ομάδας Wagner

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν

AP PHOTO

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», λόγω των συμβολαίων τροφοδοσίας που έχει με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι εκείνος ίδρυσε την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων στρατιωτών, Τάγμα Wagner το 2014.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση πληροφοριών που συνέδεαν το όνομά του με τη διαβόητη Ομάδα Wagner, πράγμα που όχι μόνο είχε αρνηθεί στο παρελθόν, αλλά είχε προχωρήσει και σε μηνύσεις εις βάρος δημοσιογράφων.

Η Ομάδα Wagner, στελεχωμένη από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έχει πολεμήσει στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, όπως και σε άλλες ένοπλες συγκρούσεις.

Την παραδοχή του Πριγκόζιν δημοσίευσε το γραφείο Τύπου της εταιρείας τροφοδοσίας Concord ιδιοκτησίας τους, έπειτα από αίτημα για σχόλιο στο κοινωνικό δίκτυο VKontakte από ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Η ερώτηση αφορούσε το γιατί σταμάτησε να αρνείται τους συνδέσμους του με την Ομάδα Βάγκνερ.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε: «Καθάρισα μόνος μου τα παλιά όπλα, τακτοποίησα μόνος μου τα αλεξίσφαιρα και βρήκα ειδικούς που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν σε αυτό. Από εκείνη τη στιγμή, την 1η Μαΐου 2014, γεννήθηκε μια ομάδα πατριωτών, η οποία αργότερα ονομάστηκε Τάγμα Βάγκνερ. Είμαι περήφανος που μπόρεσα να υπερασπιστώ το δικαίωμά τους να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας τους».

Η εταιρεία τροφοδοσίας Concord του Πριγκόζιν επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η δήλωση ήταν γνήσια.

Εις βάρος του Πριγκόζιν έχουν επιβληθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο του στο Τάγμα Βάγκνερ. Επίσης, τον κατηγορούν επίσης ότι χρηματοδότησε μια ομάδα διαδικτυακών «τρολ» γνωστή ως Internet Research Agency, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Πριγκόζιν στο παρελθόν είχε μηνύσει πρακτορεία ειδήσεων και ΜΜΕ, όπως ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat, ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza και ο πλέον κλειστός ραδιοφωνικός σταθμός «Φωνή της Μόσχας», επειδή είχαν μιλήσει για τους συνδέσμους του με την Ομάδα Βάγκνερ.

Η Wagner ιδρύθηκε το 2014, αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και άρχισε να παρέχει υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr