Ο Όρμπαν απαγόρευσε την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους

Johanna Geron, Pool via AP

Ακόμα ένα ακραίο δείγμα πολιτικής έδωσε σήμερα η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, που βάλλει κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Με πλειοψηφία 157 ψήφων και τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, πέρασε από τη Βουλή ένα νέο νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, βάζοντας στο στόχαστρο βιβλία, διαφημίσεις, σειρές και ταινίες.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Το ίδιο θα ισχύει για βιβλία, όπως ήταν η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Σειρές όπως “Friends” ή ταινίες όπως “Bridget Jones”, “Harry Potter” ή “Billy Eliot”, που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, που έχει καλέσει σε διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών σχεδίων, περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «σκοτεινή μέρα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και για την Ουγγαρία».

«Όπως ο ρωσικός νόμος για την προπαγάνδα, αυτή η νέα νομοθεσία θα στιγματίσει περαιτέρω τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τους συμμάχους τους» δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουγγαρία, Dávid Vig.

«Η προσθήκη αυτών των τροπολογιών σε νομοσχέδιο που επιδιώκει την καταστολή της παιδικής κακοποίησης φαίνεται να είναι μια σκόπιμη απόπειρα της ουγγρικής κυβέρνησης να συγχωνεύσει την παιδεραστία με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα», τόνισε.

«Η ιδέα ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος ενέχει κίνδυνο για τα άτομα κάτω των 18 ετών είναι μια τόσο φρικτή κακή ιδέα… Θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των νέων ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», τόνισε ο András Léderer από την ουγγρική επιτροπή του Ελσίνκι.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες το βράδυ στους δρόμους της Βουδαπέστης για να καταγγείλουν την συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr