Ο Νικολά Σαρκοζί δεν ξεπέρασε ποτέ τους εξευτελισμούς της παιδικής του ηλικίας – Κόσμος

O Nικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος τέως πρόεδρος της μεταπολεμικής Γαλλίας που καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης -πιθανότατα θα είναι κατ’ οίκον περιορισμός. Μέχρι τη Δευτέρα 1/3 ο τελευταίος της λίστας ήταν ο Στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1945 για προδοσία, μέσω της συνεργασίας που είχε συνάψει με τους Ναζί. Επιπροσθέτως, ο αείμνηστος μέντορας του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης -με αναστολή- το 2011, ως ένοχος για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομη οικειοποίηση συμφερόντων για 28 αργομισθίες υπαλλήλων, επί της δημαρχίας του στο Παρίσι (1990-95).

Στο λογαριασμό της στο Instagram, η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι χαρακτήρισε την ποινή ως ‘ανόητο κυνήγι μαγισσών’ και ενημέρωσε ότι ‘η μάχη συνεχίζεται, η αλήθεια θα λάμψει’.

 

Γιατί διώχθηκε ο Σαρκοζί

Το 2014, όταν ο Σαρκοζί ήταν ήδη δυο χρόνια εκτός προεδρίας, είχε έλθει σε επαφή με τον τακτικό ανακριτή του Αρείου Πάγου, Ζιλμέρτ Αζιμπέρ, ο οποίος ‘έτρεχε’ την έρευνα που είχε διαταχθεί για τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου, το 2007. Yπήρχαν υποψίες πως δεν ήταν όλα νόμιμα, όπως δεν είχε δώσει τα ακριβή στοιχεία για χρήματα που είχε λάβει από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε εξασφαλίσει ο εισαγγελέας, ο Σαρκοζί τηλεφώνησε στον δικαστή και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του, προκειμένου να του εξασφαλίσει μια υψηλού κύρους θέση στο Μονακό. Το μόνο που ήθελε, για να κάνει τα τηλέφωνα του ήταν πληροφορίες για την έρευνα που τον αφορούσε.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Σαρκοζί χρησιμοποιούσε το όνομα Πολ Μπίσμιθ, για την περίπτωση που κάποιος είχε ‘παγιδεύσει’ το τηλέφωνο του. Οι αρχές είχαν ‘παγιδεύσει’ και το δικό του τηλέφωνο και εκείνο του δικηγόρου του από το 2013, ο οποίος επίσης διώχθηκε (όπως προφανώς και ο Αζιμπέρ) με την κατηγορία ότι βοήθησε τον πελάτη του να έλθει σε επαφή με τον δικαστή. Παρεμπιπτόντως, ο Ερζόγκ τιμωρήθηκε και με πενταετή απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος.

Τι ήθελε να κρύψει 

Σε κείμενο του News 24/7 για το πώς η μαλάρια έδωσε στον κόσμο τις βαφές μαλλιών, είχε αναφερθεί ο ρόλος της L’ Oreal στην ιστορία. Όπως και το πώς η κόρη του ιδρυτή του κολοσσού, Λιλιάν Μπετανκούρ έφτασε να γίνει το 2017 ‘η πιο πλούσια γυναίκα του πλανήτη’, με περιουσία που είχε εκτιμηθεί στα 39.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γυναίκα που είχε διαγνωστεί με Αλζχάιμερ από το 2006 και με άνοια από το 2011 πέθανε στις 21/9 του 2017 (ένα μήνα πριν γίνει 95). Η σχέση της με τον Σαρκοζί έγινε βιβλίο με τίτλο “Bettencourt Affair”. Σε αυτό υπάρχουν πληροφορίες για τις παράνομες πληρωμές της Μπετανκούρ σε μέλη της κυβέρνησης του τέως Προέδρου, το 2010, προκειμένου να μπορεί η εταιρία να ‘κρύβει’ έσοδα και να αποδίδει στο κράτος λιγότερους φόρους. Οι αποκαλύψεις άνηκαν στον μπάτλερ της, ο οποίος είχε ηχογραφήσει τις συζητήσεις με τον οικονομικό της σύμβουλο. Η αποκάλυψη έγινε ο λόγος που έχασε τις εκλογές ο Σαρκοζί το 2012. Του είχαν αποδοθεί κατηγορίες, που κατέπεσαν ένα χρόνο μετά. Όχι για πάντα.  Επέστρεψε στο προσκήνιο το 2014, όταν ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος τέως αρχηγός κράτους που συνελήφθη, πριν τεθεί επισήμως υπό έρευνα.

Η δίκη

Μολονότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν το 2018, λόγω του όγκου των στοιχείων της έρευνας και νομικών εμπλοκών, η δίκη ξεκίνησε στις 24/11 του 2020, με τους εισαγγελείς να ζητούν την ποινή φυλάκισης των τεσσάρων χρόνων, εκ των οποίων οι δύο θα ήταν σε αναστολή, για όλους τους κατηγορουμένους. Ολοκληρώθηκε στις 10/12, όταν έγινε γνωστό πως η απόφαση θα βγει την 1η Μαρτίου του 2021 -όπως και έγινε.

Ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, μετά τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστένγκ το 1981, κρίθηκε ως ένοχος για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Εν τούτοις τα δύο είναι με αναστολή και ως εκ τούτου θα εκτίσει μόνο τον έναν. Έχει ήδη ενημερώσει πως θα ασκήσει έφεση. Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες να συνεχίσει τις ενέργειες του, ώστε να κάνει το comeback στις προεδρικές εκλογές του 2022, μάλλον εξαφανίζονται. Πέραν της καταδίκης που θα αμφισβητήσει, έχει κι άλλες δυο δίκες σε εκκρεμότητα.

Οι επόμενες δίκες -μια αφορά τον Γκαντάφι

Ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει και ποινική δίωξη, με την κατηγορία ότι ενεπλάκη σε λογιστική απάτη σχετική με την υπέρβαση του ορίου των εξόδων της προεκλογικής εκστρατείας, το 2012. Ο τρόπος που το έκανε ήταν με απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, με τη βοήθεια μιας φιλικής εταιρίας δημοσίων σχέσεων. Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή στη Γαλλία ως ‘Σχέση Bygmalion’, από το όνομα της εταιρίας που αναφερόταν στις πληρωμές προς το κόμμα του Σαρκοζί (UMP) -και όχι της καμπάνιας του. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αρνείται -πάλι- τα πάντα. Θα επιστρέψει στο δικαστήριο για αυτήν τη δίκη, στις 17/3. Στο εδώλιο θα καθίσουν και άλλα 13 άτομα.

Fact: Η Γαλλία έχει όριο στα χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κόμματα για την προεκλογική τους καμπάνια. Είναι τα 22.500.000 ευρώ. Μέσω της Bygmalion, ο Σαρκοζί φέρεται να ξόδεψε άλλα 18 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως είχε ενημερωθεί ότι έχει ξεπεράσει το όριο και για τις πιθανές συνέπειες.

Για αυτήν την υπόθεση ο Σαρκοζί έχει γράψει στο βιβλίο του πως “θα είναι δύσκολο να με πιστέψουν, αλλά ορκίζομαι πως λέω την αλήθεια. Δεν ήξερα το παραμικρό για αυτήν την εταιρία, έως ότου ξεσπάσει το σκάνδαλο. Επίσης, δεν έκανα κάτι το μεμπτό, κάτι που να είναι αντίθετο με τις αξίες της δημοκρατίας ή του κράτους δικαίου“. Είχε καταλήξει πως επρόκειτο για πολιτική παρέμβαση και ότι στόχος των δικαστών ήταν να τον εξευτελίσουν.

O Σαρκοζί με τον Γκαντάφι, στις 10/12 του 2007 σε επίσκεψη του τελευταίου στα Ηλύσια Πεδία.
O Σαρκοζί με τον Γκαντάφι, στις 10/12 του 2007 σε επίσκεψη του τελευταίου στα Ηλύσια Πεδία.