Ο Νετανιάχου «ντύνεται» Τραμπ, ενώ το Ισραήλ «βράζει»

Στα βήματα του στενού του συμμάχου, Ντόναλντ Τραμπ, βαδίζει ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, εξυφαίνοντας σενάρια περί εκλογικής απάτης, την ώρα που στη χώρα το κλίμα είναι τεταμένο και εκφράζονται φόβοι για ακρότητες.

Ο επί 12 χρόνια πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του και τον σχηματισμό κυβέρνησης από κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς τον ίδιο στη θέση του οδηγού και περνάει στην αντεπίθεση.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός αποτελεί την «μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία της δημοκρατίας». «Παρακολουθούμε τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία της χώρας, κατά τη γνώμη μου στην ιστορία της δημοκρατίας» είπε ο Νετανιάχου σε ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας για να προσθέσει «για τον λόγο αυτό οι πολίτες αισθάνονται δικαιολογημένα εξαπατημένοι και αντιδρούν, δεν πρέπει να σωπάσουν».

Τα σχόλιά του αυτά είχαν ευθεία στόχευση στον Ναφταλί Μπένετ, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα», ο οποίος θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά είχε δηλώσει πως δεν θα συμμαχήσει με τον Λαπίντ και άλλους. 

Πρωτοφανής προειδοποίηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας

Οι κατηγορίες του απερχόμενου πρωθυπουργού έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη ώρα για τη χώρα, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο πολιτικής βίας στους δρόμους, ακόμη και δολοφονικές απόπειρες κατά των ηγετών της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ορκιστεί στις 14 Ιουνίου.  Χθες ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, ανέφερε ότι η εξαιρετικά ακραία αντιπαράθεση σε δημόσιους διαδικτυακούς διαλόγους θα μπορούσε να οδηγήσει σε βία.

«Εμείς φίλοι μου στο Λικούντ θα εναντιωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εγκαθίδρυση αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης της απάτης και της υποταγής και εάν ορκιστεί, θα την ρίξουμε πολύ γρήγορα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Νετανιάχου, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί φράσεις που… χαϊδεύουν τα αυτιά των ακραίων στοιχείων, δήλωσε μεν ότι καταδικάζει τη βία, ωστόσο, έδωσε εν μέρει δίκιο σε όσους διαμαρτύρονται για τον σχηματισμό της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις που παραπέμπουν ξεκάθαρα στον τρόπο δράσης και έκφρασης του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε «υπάρχει μια πολύ εύθραυστη γραμμή μεταξύ της πολιτικής κριτικής και της υποκίνησης στη βία (…) και δεν μπορούμε να λέμε, όταν η κριτική προέρχεται από τα δεξιά, ότι είναι υποκίνηση βίας και, όταν έρχεται από τα αριστερά, ότι είναι μια δικαιολογημένη χρήση της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτή η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο το Ισραήλ, κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια».

Έσπευσε, ακόμη, να ασκήσει κριτική στο Facebook και στο Twitter, λέγοντας ότι οι δύο πλατφόρμες, τις οποίες χρησιμοποιεί πολύ συχνά, έχουν αρχίσει να μπλοκάρουν «νόμιμη δεξιά κριτική στον συνασπισμό Λαπίντ-Μπένετ».

Υποστήριξε ότι το Facebook «κατέβασε» μια δεξιά ανάρτηση που συμπεριλάμβανε τη διεύθυνση ενός βουλευτή όπου θα πραγματοποιούνταν διαμαρτυρία, επισημαίνοντας ότι μια αντίστοιχη ανάρτηση «αριστερών» που συμπεριλάμβανε την ίδια διεύθυνση, αλλά καλούσε τους πολίτες να στηρίξουν τον βουλευτή δεν κατέβηκε.

Το Twitter δεν έχει τοποθετηθεί, ενώ εκπρόσωπος του Facebook περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «η ιδιωτικότητα και η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι σημαντικά ώστε να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες μέσω των υπηρεσιών που προσφέρουμε .Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει τέτοιο περιεχόμενο το αφαιρούμε».

Ο Μπένετ απαντά στον Νετανιάχου: Άσε τη χώρα να πάει μπροστά

Η αντίδραση του Ναφταλί Μπένετ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ήρθε μέσω ομιλίας στην Κνεσέτ.

Ο ακροδεξιός πολιτικός απευθύνθηκε στον Νετανιάχου και ανέφερε «σε λίγες ημέρες θα ορκιστούμε στη νέα κυβέρνηση. Δεν θα είναι μια καταστροφή, αλλά ένα συνηθισμένο, κατανοητό γεγονός. Το πολίτευμα του Ισραήλ δεν είναι μοναρχία, η νέα κυβέρνηση θα αντέξει στις προκλήσεις γιατί υπάρχει καλή θέληση να πιάσουμε δουλειά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Άσε τη χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Έσπευσε, πάντως, να απολογηθεί σε όσους έχουν εξαγριωθεί με την απόφασή του να συμμετέχει στον συνασπισμό του Λαπίντ.

«Καταλαβαίνω τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί και φοβισμένοι και είναι καλοί άνθρωποι που αισθάνονται προδομένοι. Συγγνώμη εάν σας πλήγωσα. Από τις εκλογές και έπειτα έχω εργαστεί με όλη μου τη δύναμη για εσάς και για το καλό του κράτους του Ισραήλ. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε σε έναν χρόνο να κοιτάτε πίσω και να βλέπετε ότι η καρδιά σας είναι στο σωστό σημείο και να καταλάβετε γιατί πήρα αυτές τις αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν οι ακροδεξιοί στους δρόμους, ανεβαίνουν οι τόνοι

Μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα, οι αρχές φαίνεται πως έδωσαν άδεια σε υπερεθνικιστές Εβραίους να πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη, πορεία στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η συγκεκριμένη διαδήλωση είχε αναβληθεί πριν μερικές εβδομάδες, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Αντιδρώντας η παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ απηύθυνε κάλεσμα στους Παλαιστίνιους να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ από τους εξτρεμιστές.

Η Φατάχ καλεί τους Παλαιστίνιους να «σταθούν ενωμένοι αποτελεσματικά για να υπερασπιστούν την Ιερουσαλήμ και τους μουσουλμανικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους από τους ακροδεξιούς».

Ωστόσο, η σπουδή αυτή τη Φατάχ αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, καθώς η οργάνωση, όπως και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχουν δεχθεί αυστηρή κριτική για την χλιαρή τους αντίδραση στις εξώσεις και τις επεκτατικές πολιτικές του ισραηλινού κράτους.

Στις αρχές της πόλης έχει σημάνει, πάντως, συναγερμός με τον αρχηγό της αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι να πραγματοποιεί συσκέψεις με αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσει το πλάνο δράσης της Αστυνομίας.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr