Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι δημιουργεί κρίση σε αμφισβητούμενα χωρικά…

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι δημιουργεί κρίση σε αμφισβητούμενα χωρικά…

Ο Λίβανος προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ενάντια σε οποιαδήποτε “επιθετική ενέργεια” σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα όπου και τα δύο κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρων, αφού ένα πλοίο έφτασε στα ανοιχτά της ακτής για την παραγωγή αερίου για το Ισραήλ, ενώ το κατηγόρησε ότι δημιουργεί μια νέα κρίση καταπατώντας λιβανικούς πόρους σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα όπου και τα δύο κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Energean με έδρα το Λονδίνο.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη προεδρία ανέφερε ότι ο Αούν συζήτησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι την είσοδο του σκάφους “στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με το Ισραήλ και ζήτησε από τη Διοίκηση του Στρατού να του παράσχει ακριβή και επίσημα στοιχεία για να στηρίξει το θέμα”.

Ο Αούν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων συνεχίζονται και “οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή αντιπροσωπεύει μια πρόκληση και μια επιθετική ενέργεια”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στη δήλωση του Αούν. Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ,, χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε την αγορά ενέργειας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία”, είπε.

Η Energean ανακοίνωσε ότι το πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής της έφτασε σήμερα στο κοίτασμα Καρίς, περίπου 50 μίλια δυτικά της πόλης της Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ.

Ο Μικάτι δήλωσε ότι το Ισραήλ “καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή”, κάνοντας λόγο για κάτι “εξαιρετικά επικίνδυνο”.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να μεσολαβούν σε έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των πλευρών το 2000 για να διευθετήσουν μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ μακροχρόνιων εχθρών που εμπόδισε την ενεργειακή εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στον Λίβανο υπάρχει η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έχει διεξάγει πολλούς πολέμους με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην επίμαχη περιοχή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και τόνισε ότι η οργάνωση θα αναλάβει δράση αν το Ισραήλ το πράξει.

Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος έχουν κάνει αξιώσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους.

Πηγή άρθρου: www.capital.gr