Νότια Αφρική: Ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα από τα βίαια επεισόδια

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής συνέλαβαν 1.754 άτομα σε σχέση με τις πολυήμερες λεηλασίες, εμπρησμούς και βία, ανακοίνωσε σήμερα υπουργός στο γραφείο της προεδρίας.

Η κυβέρνηση συνεργάζεται με το συμβούλιο των καταναλωτών για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα από την αχαλίνωτη λεηλασία εμπορικών κέντρων και αποθηκών, δήλωσε ο υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί.

Οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων τελειώνουν. Ο φόβος για ελλείψεις στη βενζίνη και τα τρόφιμα επανήλθε στους Νοτιοαφρικανούς κατά την έκτη ημέρα των βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 72 ανθρώπων, σε μια συγκυρία ενδημικής ανεργίας και νέων περιορισμών κατά της Covid. Στις ταραχές, τις χειρότερες στη Νότια Αφρική εδώ και χρόνια, εκατοντάδες επιχειρήσεις καταστράφηκαν επίσης.

Ομάδες πολιτών συγκροτούνται σε ορισμένες πόλεις της χώρας για να υπερασπιστούν τις πόλεις από πλιατσικολόγους, έπειτα από ημέρες βίαιων διαμαρτυριών που πυροδότησε η φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα.

Από το ξημέρωμα σχηματίζονταν ουρές μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης και τα καταστήματα τροφίμων, κυρίως στο Ντέρμπαν, στην επαρχία ΚουαΖούλου Νατάλ (ανατολικά).

Χθες, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας έκλεισε το εργοστάσιό του στην περιοχή που προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που καταναλώνεται στη χώρα.

Ορισμένα πρατήρια βενζίνης δεν έχουν καθόλου καύσιμα, άλλα δίνουν με δελτίο. Υπάρχουν ανησυχίες για ελλείψεις «τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες», προειδοποίησε η ένωση αυτοκινητιστών.

Αγρότες δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, καθώς ο κύριος δρόμος και η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την οικονομική πρωτεύουσα Γιοχάνεσμπουργκ με τις ανατολικές επαρχίες έχουν αποκλειστεί και δεν είναι ασφαλείς.

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια μαζική ανθρωπιστική κρίση» προειδοποίησε ο διευθυντής της μεγαλύτερης αγροτικής οργάνωσης AgriSA, Κρίστο βαν ντερ Ρίντε.

Αρκετές περιφέρειες μπορεί «σύντομα να έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης», όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα εξαιτίας των δυσκολιών εφοδιασμού, ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα.

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο την έκρηξη της βίας που προκάλεσε τον θάνατο πολιτών και τις φρικτές σκηνές λεηλασίας, ζητώντας «επειγόντως την αποκατάσταση της τάξης».

Ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί κατά της Covid

Οι εμβολιασμοί ανεστάλησαν λόγω των βίαιων επεισοδίων, ενώ η χώρα πλήττεται από ένα τρίτο κύμα της Covid-19 με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα νοσηλευτικό προσωπικό.

«Χρειάστηκε επί του παρόντος να αναστείλουμε τους εμβολιασμούς στην ανατολική επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ», ανακοίνωσε ο ιδιωτικός νοσοκομειακός όμιλος Netcare.

Η μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα, παρούσα στην επαρχία αυτή κυρίως για την καταπολέμηση της Covid-19 αλλά και του ιού HIV και της φυματίωσης, δήλωσε επίσης ότι χρειάστηκε να αναστείλει ορισμένες δραστηριότητες. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι εγκαταστάσεις και οι προμήθειες υγείας να μην αποτελέσουν στόχο», δήλωσε.

Επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της ηπείρου, η Νότια Αφρική μετρά περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 65.100 θανάτους, εκ των οποίων οι 633 το τελευταίο 24ωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου: www.in.gr