Νόμιμη η οικιακή καλλιέργεια και χρήση κάνναβης


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, 18:45

Οι ενήλικες στο Λουξεμβούργο θα επιτρέπεται να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά κάνναβης στα σπίτια ή τους κήπους τους σύμφωνα με νόμους που θα το κάνουν την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την παραγωγή και την κατανάλωση του ναρκωτικού.

Η ανακοίνωση την Παρασκευή από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου φέρεται να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στην προσέγγιση της χώρας όσον αφορά την ψυχαγωγική χρήση και την καλλιέργεια κάνναβης υπό το φως της αποτυχίας της απαγόρευσης αποτροπής της χρήσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω θα μπορούν να καλλιεργούν νόμιμα έως και τέσσερα φυτά κάνναβης ανά νοικοκυριό για προσωπική χρήση.

Το εμπόριο σπόρων θα επιτρέπεται επίσης χωρίς κανένα όριο στην ποσότητα ή τα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα ήταν δυνατή η αγορά σπόρων σε καταστήματα, η εισαγωγή τους ή η αγορά τους μέσω Διαδικτύου.

Υπάρχει επίσης η πρόθεση να επιτραπεί η εγχώρια παραγωγή σπόρων για εμπορικούς σκοπούς, αλλά τα σχέδια τόσο για μια εθνική αλυσίδα παραγωγής όσο και για τη διανομή που ρυθμίζεται από το κράτος έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του Covid.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαμ Τάνσον περιέγραψε την αλλαγή του νόμου για την εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση ως πρώτο βήμα.

«Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δράσουμε, έχουμε πρόβλημα με τα ναρκωτικά και η κάνναβη είναι το ναρκωτικό που χρησιμοποιείται περισσότερο και αποτελεί μεγάλο μέρος της παράνομης αγοράς», είπε.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε επιτρέποντας στους ανθρώπους να το καλλιεργήσουν στο σπίτι. Η ιδέα είναι ότι ένας καταναλωτής δεν βρίσκεται σε παράνομη κατάσταση εάν καταναλώνει κάνναβη και ότι δεν υποστηρίζουμε ολόκληρη την παράνομη αλυσίδα από την παραγωγή έως τη μεταφορά έως την πώληση όπου υπάρχει μεγάλη δυστυχία. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεφύγουμε όλο και περισσότερο από την παράνομη μαύρη αγορά».

Για τους καλλιεργητές σπιτιού, ο τόπος καλλιέργειας των τεσσάρων φυτών τους θα περιοριστεί στον συνηθισμένο τόπο κατοικίας, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, σε μπαλκόνι, βεράντα ή κήπο.

Θα διατηρηθεί η νομική απαγόρευση της κατανάλωσης και της μεταφοράς κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης στο κοινό και το εμπόριο κάνναβης ή προϊόντων κάνναβης εκτός των σπόρων, είτε δωρεάν είτε έναντι πληρωμής, παραμένει απαγορευμένο.

Ωστόσο, με τη μείωση του νόμου, η κατανάλωση και η μεταφορά ποσότητας έως 3 γραμμαρίων δεν θα θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα, αλλά χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα.

Τα πρόστιμα θα μειωθούν σε μόλις 25 ευρώ για κατοχή κάτω των 3 γραμμαρίων, από 251 ευρώ σε 2.500 ευρώ σήμερα. «Πάνω από τρία γραμμάρια, τίποτα δεν αλλάζει, θα θεωρηθείτε έμπορος», είπε ο Τάνσον. «Τίποτα δεν αλλάζει ούτε για τους οδηγούς αυτοκινήτων: εξακολουθεί να υπάρχει μηδενική ανοχή».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η νομοθεσία οδηγήθηκε από την επιθυμία για απελευθέρωση της κατανάλωσης και της καλλιέργειας «μέσα στα δικά του τέσσερα τείχη».

Η κίνηση είναι το πρώτο βήμα μιας πιο θεμελιώδους επαναρρύθμισης του χειρισμού της κάνναβης από το κράτος που έχει σχεδιαστεί για να κρατά τους χρήστες μακριά από την παράνομη αγορά.

Ένα σύστημα ρυθμιζόμενης από το κράτος παραγωγής και διανομής σχεδιάζεται για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων με τα έσοδα από τις πωλήσεις να επενδύονται «πρωτίστως στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη στον ευρύτερο τομέα του εθισμού», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Το γενικό πλαίσιο της αναθεώρησης του νόμου είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια σε συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Το Λουξεμβούργο θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ουρουγουάη και τις 11 πολιτείες των ΗΠΑ, παραβιάζοντας μια σύμβαση του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, η οποία δεσμεύει τους υπογράφοντες να περιορίσουν «αποκλειστικά για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς την παραγωγή, κατασκευή, εξαγωγή, εισαγωγή, διανομή, εμπόριο, απασχόληση και κατοχή ναρκωτικά», συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης.

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δημιούργησε μια νόμιμη εθνική αγορά μαριχουάνας όταν νομιμοποίησε το ναρκωτικό το 2013 και ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμά του το 2018.

Στην Ολλανδία, πιθανώς την ευρωπαϊκή χώρα που σχετίζεται περισσότερο με μια χαλαρή στάση απέναντι στη χρήση κάνναβης, η ψυχαγωγική χρήση, η κατοχή και το εμπόριο της είναι τεχνικά παράνομη. Έχει μια «πολιτική ανοχής» σύμφωνα με την οποία η ψυχαγωγική χρήση είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή εντός των ορίων.

Πηγή: theguardian.com

 

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr