Νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού Πασινιάν στην Αρμενία

Αρμένιοι ψηφίζουν στις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή

Karo Sahakyan/PAN Photo via AP

Σημαντική νίκη, με ποσοστό 53,9% των ψήφων, πέτυχε το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν. Η κυβέρνηση Πασινιάν παραιτήθηκε υπό την ασφυκτική πίεση που υφίσταντο μετά τη βαριά ήττα στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Τα τελικά αποτελέσματα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στο Γερεβάν, σύμφωνα με τα οποία το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Κοτσαριάν, έλαβε 21%,ενώ ανακοίνωσε ότι οι εκλογές ήταν σύννομες και διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει νοθεία και εκλογικές παρατυπίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές. Το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων: «Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν απόψε το βράδυ στο κέντρο του Γερεβάν.

«Πετύχαμε μια δεύτερη επανάσταση σε τρία χρόνια», δήλωσε ο Πασινιάν. «Ο Πασινιάν κέρδισε περισσότερες έδρες» χάρη στη στήριξη των επαρχιακών περιοχών και των αναποφάσιστων οι οποίοι τον ψήφισαν «όχι για να τον στηρίξουν, αλλά λόγω του φόβου τους και του μίσους τους προς τον Κοτσαριάν», εκτίμησε ο Αρμενοαμερικανός αναλυτής Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Αρμενία ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ρόμπερτ Κοτσαριάν εξακολουθεί να καταγγέλλει «προσχεδιασμένη νοθεία» ενώ ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες».

«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», ανακοίνωσε το κόμμα του.

Ο 46χρονος Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος, έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας, έχοντας δημοτικότητα ρεκόρ, έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Τώρα είναι αντιμέτωπος με τον 66χρονο πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.

Η δημοτικότητα του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020, καθώς έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr