Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Πούτιν κατά της Δύσης

Evgeniy Paulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδίδοντας μάλιστα αυτήν την ένταση σε «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου,. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα θα δώσει «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί της αντίπαλοι δε θέσουν τέλος στην πολιτική τους που χαρακτηρίζεται απειλητική απέναντι στη χώρα.

«Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί η σαφώς επιθετική γραμμή των δυτικών μας φίλων, θα λάβουμε τα προσήκοντα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα αντιποίνων, θα αντιδράσουμε με σθεναρό τρόπο στις μη φιλικές ενέργειες… Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα», δήλωσε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η ενίσχυση της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και η οργάνωση μεγάλων διαστάσεων στρατιωτικών ασκήσεων στα ρωσικά σύνορα, συνιστούν πηγή σοβαρής ανησυχίας», υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που η Δύση κατηγορεί το Κρεμλίνο για την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, στο πλαίσιο προετοιμασίας για στρατιωτική εισβολή.

Ο Πούτιν επανέλαβε, στο πλαίσιο των απαιτήσεων που διατυπώνει κατά το τελευταίο διάστημα, την ανάγκη Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία υπογράφοντας συμφωνίες που θα απαγορεύουν κάθε μελλοντική διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πούτιν είχε διατυπώσει την απαίτηση αυτή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης στις αρχές του Δεκεμβρίου και την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα δύο σχέδια συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά, ακόμη και αν η Μόσχα εξασφάλιζε συναίνεση, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν το θεωρεί αυτό αρκετό. Έτσι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες που υπογράφουν όταν τις βολεύει ή παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ενώ ζητούν από τους άλλους να το σεβαστούν. «Φτάνει με τα τεχνάσματα», είπε σήμερα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr