Νέα Ζηλανδία: Αυστηρό λόκνταουν μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος COVID-19

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε σκληρό λόκνταουν σε εθνικό επίπεδο (φωτ.: Reuters).

Με το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νέα Ζηλανδία εδώ και έξι μήνες, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την Τρίτη την επιβολή από την Τετάρτη σκληρού λοκντάουν σε εθνικό επίπεδο.

Η καραντίνα θα διαρκέσει επτά ημέρες στο Όκλαντ, όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, αλλά και στο Κορομάντελ, μια παραλιακή πόλη στην οποία είχε περάσει επίσης χρόνο ο άνθρωπος που διαγνώσθηκε θετικός, αλλά τρεις ημέρες στην υπόλοιπη χώρα.

Η πρωθυπουργός Τσασίντα Άρντερν σημείωσε ότι οι αρχές υποθέτουν για το νέο κρούσμα ότι πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

nea-zilandia-aystiro-lokntaoyn-meta-ton-entopismo-enos-kai-monoy-kroysmatos-covid-190
Φωτ.: Associated Press

Η επιβολή των αυστηρότερων κανόνων λοκντάουν επιπέδου 4 σημαίνει ότι σχολεία, γραφεία και όλες οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και μόνον οι βασικές υπηρεσίες θα λειτουργούν.

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από την κατάσταση αυτή το ταχύτερο δυνατό είναι να υιοθετηθεί ο δύσκολος τρόπος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η κα Άρντερν.

«Λάβαμε την απόφαση αυτή έχοντας ως βάση ότι είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με το υψηλότερο επίπεδο και να κατεβαίνουμε επίπεδα παρά από το χαμηλότερο και να μην αναχαιτιστεί ο ιός και να τον δούμε να προχωράει γρήγορα», σημείωσε.

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε την Τρίτη για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες το πρώτο κρούσμα τοπικής μετάδοσης του κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι ένας άνθρωπος διαγνώσθηκε θετικός στο Όκλαντ και ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η πηγή της μόλυνσής του.

«Μια αυστηρή και γρήγορη απάντηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκλειστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξάπλωση και ζητείται από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να δείξουν υπευθυνότητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν έδινε περαιτέρω διευκρινίσεις.

nea-zilandia-aystiro-lokntaoyn-meta-ton-entopismo-enos-kai-monoy-kroysmatos-covid-192
Φωτ.: Associated Press

Ο αποτελεσματικός χειρισμός της πανδημίας της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μόνον 26 θανάτους σε πληθυσμό 5 εκατομμυρίων, έχει δεχθεί επαίνους στο εξωτερικό.

Ωστόσο η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής μόνο το 20% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οι 2 εκατομμύρια κάτοικοι του Όκλαντ έχουν τεθεί κι άλλες φορές σε καραντίνα για σύντομες περιόδους, πιο πρόσφατα τον Μάρτιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων που θα οφείλονταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα θα προκαλούσαν «ένα σύντομο και ξαφνικό λοκντάουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr