Νέα θεραπεία κατά του κορωνοϊού: Μειώνει τους θανάτους ασθενών χωρίς αντισώματα

Ακριβώς ένα χρόνο από την ανακάλυψη πως ένα φτηνό στεροειδές φάρμακο δρούσε αποτρεπτικά στους θανάτους του κορωνοϊού, οι ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν ακόμη μία θεραπεία που σώζει ζωές. 

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακριβή θεραπεία που βασίζεται στην ισχυρή ενδοφλέβια έγχυση αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού. 

 

Ωστόσο, η θεραπεία -που κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 λιρών- θα εφαρμόζεται μόνον σε όσους δεν έχουν αναπτύξει τα δικά τους αντισώματα. 

Τα ευρήματα από τις κλινικές δοκιμές του Recovery υποδεικνύουν πως η θεραπεία αντισωμάτων μείωσε κατά ένα πέμπτο τη θνησιμότητα ανθρώπων που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει αντισωματική απόκριση, οι οποίοι είναι γνωστοί ως οροαρνητικοί.

 

Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε 6 λιγότερους θανάτους ανά 100 οροαρνητικούς ασθενείς που έλαβαν την θεραπεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

«Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που η δοκιμή ήταν σε εξέλιξη τη στιγμή που εγώ μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο με κορωνοϊό και κατάφερα να λάβω την επαναστατική αυτή θεραπεία» παραδέχεται η Κίμπερλι Φίδερστοουν που έλαβε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμή Recovery. 

 

«Χαίρομαι που με τη συμμετοχή μου, έπαιξα κάποιο ρόλο στη διαπίστωση της επιτυχίας αυτής της θεραπείας» πρόσθεσε η ίδια.

 

H Κίμπερλι Φίδερστοουν που έλαβε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια κλινικής δοκιμή Recovery  – Πηγή φωτογραφίας: Oxford University

 

Στην κλινική έρευνα που περιλάμβανε περίπου 10.000 ασθενείς σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώθηκε πως η θεραπεία μείωσε: 

  • Τον κίνδυνο θανάτου
  • Το χρόνο νοσηλείας κατά τέσσερις ημέρες – κατά μέσον όρο
  • Τις πιθανότητες μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής

 

Η θεραπεία της Regeneron, η οποία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων βιοτεχνολογίας που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, μιμείται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει την λοίμωξη.
 

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάτι που βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον ιό», σημείωσε ο  Μάρτιν Λάντρεϊ, συνεπικεφαλής των ερευνητών στην δοκιμή που έγινε, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες θεραπείες.

 

«Δεν είναι ότι κάνεις το ένα ή το άλλο. Αυτά τα οφέλη λειτουργούν αθροιστικά σε αυτούς τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο Λάντρεϊ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της RECOVERY θα πρέπει να φέρουν αισιοδοξία σε όσους αναπτύσσουν άλλες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν σε κάποιους ασθενείς που νοσηλεύονται. «Αυτό δημιουργεί δυνατότητες για πάρα πολλούς άλλους», σημείωσε.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.grΠηγή άρθρου: www.lifo.gr