Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τα βαθύτερα αίτια μιας 30ετούς διένεξης – Ο ρόλος του Στάλιν – Κόσμος

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει φουντώσει η διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι μάχες κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα ανάμεσα στις δύο χώρες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων να αυξάνεται δραματικά και οι φόβοι για ολοκληρωτικό πολέμο να γίνονται ολοένα και πιο έντονοι.

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατά σχεδόν 30 χρόνια.

Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση και τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της«συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.

Όλα δείχνουν ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι ένα πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Τι είναι όμως αυτό που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες για ακόμη μια φορά στο να ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου; Πώς μια περιοχή σαν το Ναγκόρνο – Καραμπάχ κατέληξε να είναι το μήλο της έριδος;

Η διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ξεκίνησε τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά η ”πηγή του κακού” εντοπίζεται από την εποχή που η Αρμενία υπαγόταν στη Σοβιετική Ένωση. Ας δούμε ένα – ένα τα γεγονότα:

Ο ρόλος του Στάλιν

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή «Αρτσάχ», όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι είναι ένα νεοσύστατο κράτος με δημοκρατικό πολίτευμα. Ιδρύθηκε το 1991 κηρύσσοντας την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν μετά από δημοψήφισμα. Η κήρυξη της ανεξαρτησίας έγινε με χρήση του σχετικού δικαιώματος που παρείχε το ισχύον τότε σοβιετικό Σύνταγμα και αφού αποδεδειγμένα η παραμονή εντός των ορίων του Αζερμπαϊτζάν είχε καταστεί αδύνατη, μετά τις εχθροπραξίες που είχαν διαπράξει οι Αζέροι σε βάρος των Αρμενίων σε διάφορες περιοχές και κυρίως στη πόλη Σουμγκάιτ.

Πρόκειται για μια γεωγραφική περιοχή της Αρμενίας με σχεδόν αποκλειστικά Αρμενίους κατοίκους, που το 1923 είχε υπαχθεί διοικητικά ως «Αυτόνομη Διοικητική Περιφέρεια του Ορεινού Καραμπάχ» στη ξένη προς τους ίδιους και ταυτόχρονα Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ