Ν. Κορέα: Εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, άγνωστου τύπου προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ.

Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap και έρχεται λίγες μέρες μετά τη δοκιμή πυραύλου κρουζ, μεγάλου βεληνεκούς, από την Πιονγιάνγκ.

Η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης, ότι εντοπίστηκε ένα ίχνος, που μπορεί να είναι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα, και ότι φαίνεται να έχει προσθαλασσωθεί εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο ως «ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας». Αναλυτές ανέφεραν μπορεί να πρόκειται για το πρώτο όπλο της χώρας, αυτού του τύπου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Η Πιονγιάνγκ εξελίσσει σταθερά το πρόγραμμα όπλων που διαθέτει μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες το 2019, οι οποίες είχαν στόχο την απενεργοποίηση του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της, σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. 

Όμως, οι δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Βορρά.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr