Μόνο με «πράσινο» πάσο και σε καφέ – εστιατόρια στη Γαλλία προσεχώς

Μια νέα σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19, καθώς καλπάζει η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Εμανουέλ Μακρόν που ταξίδευε εκείνη την ώρα για Πολυνησία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έκανε λόγο για μια υγειονομική κατάσταση «που συνεχίζει να επιδεινώνεται και παραμένει ανησυχητική».

«Μετράμε ήδη περισσότερα από 19.000 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο, πρόκειται για ένα ποσοστό 97% μεγαλύτερο σε σύγκριση με πριν από μία εβδομάδα», υπογράμμισε.

Ο Γάλλος αξιωματούχος έκανε επίσης γνωστό ότι ο νέος νόμος για τη γενίκευση του υγειονομικού πιστοποιητικού θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Αυγούστου, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την απόφαση που αναμένεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο νόμος προβλέπει πως πλέον το πάσο (αρνητικό τεστ Covid, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης) θα είναι απαραίτητο και την είσοδο σε καφέ- εστιατόρια, σε εμπορικές εκθέσεις, αλλά και την επιβίβαση σε τρένα μακρινών αποστάσεων και σε πτήσεις εσωτερικού.  Το πάσο είναι ήδη υποχρεωτικό από τις 21 Ιουλίου σε χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού (κινηματογράφοι, μουσεία…), όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 50 άτομα. 

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση κηρύττει απόψε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις γαλλικές Αντίλλες (στη Γουαδελούπη, τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο), λόγω ενός υψηλού δείκτη επίπτωσης και μιας πολύ μικρής εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτά τα τρία γαλλικά νησιά.

Η Γαλλία ξεπέρασε χθες το βράδυ το όριο του 50% του πληθυσμού της που έχει πλήρως εμβολιαστεί, ένα επίπεδο που θεωρείται ότι απέχει πολύ από το όριο συλλογικής ανοσίας.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, ανακοίνωσε χθες ότι κατά την επιστροφή στη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, εφόσον εντοπιστεί ένα κρούσμα Covid στην τάξη του, ενώ οι τάξεις του δημοτικού (6-11 ετών) θα πρέπει να κλείνουν από το πρώτο κρούσμα.

Η έξαρση των μολύνσεων συνεχίστηκε με 26.871 καταγεγραμμένα κρούσματα χθες, τον υψηλότερο αριθμό από τα τέλη Απριλίου.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr