Μλάντιτς: Τελική ετυμηγορία για τον ‘χασάπη της Βοσνίας’ – Αναβιώνει η Σρεμπρένιτσα – Κόσμος

Ο πρώην διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς (Ratko Mladić), ο επονομαζόμενος “χασάπης των Βαλκανίων” θα ακούσει μέσα στις επόμενες ώρες την τελική ποινή του στη Χάγη, την ώρα που έχει ήδη καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο 78χρονος σήμερα Μλάντιτς θα εμφανιστεί στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, 26χρονια μετά τη σφαγή της Srebrenica, μια από τις μαζικότερες στη σύγχρονη ιστορία.

Πέντε ανώτατοι δικαστές θα παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους έναντι 10 κατηγοριών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου όπως ομηρίες, τρομοκρατία, παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων, για τις οποίες ο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2017.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί αν θα συμπεριλάβει στις κατηγορίες αυτές και εκείνη της γενοκτονίας, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα των Ηνωμένων Εθνών, Serge Brammertz. Στην ουσία σήμερα θα επικυρωθεί – διευρυνθεί η ποινή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω έφεσης.

Οι γονείς αρκετών από τα 8.000 θυμάτων της σφαγής θα βρεθούν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας δικαίωση στη μνήμη των παιδιών τους. Για να απαλλαχθεί ο Μλάντιτς θα πρέπει τρεις από τους πέντε δικαστές να τον αθωώσουν.

Προεδρεύουσα είναι η Prisca Matimba Nyambe από τη Ζάμπια, η οποία μιλώντας για τη καταδίκη του διοικητή και συνεργάτη του Μλάντιτς, Zdravko Tolimir, έλεγε πως τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν “περιστασιακά”. Για τον ίδιο τον Μλάντιτς έχει δηλώσει πως η συμπεριφορά του έναντι των Βοσνίων Μουσουλμάνων, ήταν “ευγενική”.

Ο ίδιος ο Brammertz έχει εκφράσει πάντως την αισιοδοξία του πως η ετυμηγορία θα είναι δίκαιη, αναφέροντας πως δεν μπορεί να φανταστεί άλλο αποτέλεσμα από την επιβεβαίωση της ποινής.

Διαδηλωτές εναντίον του Ratko Mladic