Μήνυμα Μπλίνκεν στην Τουρκία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Άντονι Μπλίνκεν

Graeme Jennings/Pool via AP

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική μας χώρα και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «βαθύτατα προβληματικές».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία «αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης», καθώς «υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων». Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις Ελλάδα και Τουρκία.

Η Αθήνα είδε με ικανοποίηση τις δηλώσεις Μπλίνκεν ενώ μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν η ελληνική κυβέρνηση κρατάει χαμηλά τους τόνους.

Η Τουρκία ελπίζει ότι μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα είναι «κρίσιμη».


Θα πρέπει να σημειώσουμε πως από το αποτέλεσμα των συνομιλιών Μπάιντεν-Ερντογάν για τους S-400 θα κριθεί και η περαιτέρω πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Η πίεση που δέχεται η Άγκυρα είναι μεγάλη καθώς η Ουάσινγκτον δείχνει να περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση από τον Τ. Ερντογάν τη Δευτέρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr