Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στη διαφθορά από Ζελένσκι οι αποπομπές 15 αξιωματούχων

Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» στη διαφθορά από Ζελένσκι οι αποπομπές 15 αξιωματούχων

Μια πολιτική κρίση -οι διαστάσεις της οποίας μένει ίσως να φανούν τις επόμενες ημέρες- εξελίσσεται στην Ουκρανία εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο ένας μετά τον άλλο, τουλάχιστον 15 μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν.

Τουλάχιστον έξι από τις αποπομπές σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς, μικρότερες ίσως από σκάνδαλα του παρελθόντος. Ωστόσο, ο Ζελένσκι είχε εκλεγεί με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ, όπως σημειώνει ο Guardian, και η ΕΕ είχε ζητήσει από την Ουκρανία (όπως εξάλλου και από κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα) να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Για τις απομακρύνσεις ο Ζελένσκι είχε προϊδεάσει από τη Δευτέρα, στο καθημερινό του μήνυμα. Είπε ότι ελήφθησαν αποφάσεις που σχετίζονται με το προσωπικό σε διάφορα επίπεδα των υπουργείων και κεντρικών κυβερνητικών φορέων, όπως και στη Δικαιοσύνη. Είχε αναφέρει ακόμη ότι υπέγραψε διάταγμα που πρακτικά απαγορεύει τα ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό για λόγους που δεν σχετίζονται με την εργασία τους (όπως τις διακοπές).

Ποιοι παραιτήθηκαν

Από το Σάββατο παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν:
– Ο υφυπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ, η αποχώρηση του οποίου σχετίζεται με καταγγελίες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πλήρωναν υπερβολικά ποσά για τρόφιμα. Αν και το υπουργείο χαρακτήρισε τις καταγγελίες αβάσιμες, τονίζει ότι η παραίτηση γίνεται για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας ή των διεθνών εταίρων.

– Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ολεξέι Σιμονένκο. Στα κοινωνικά δίκτυα είχε αναφερθεί ότι είχε πάει διακοπές στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας πολυτελές αυτοκίνητο που ανήκει σε Ουκρανό επιχειρηματία.

– Αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο πέντε περιφερειακοί κυβερνήτες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ζαπορίζια, Κίεβο, Σούμι, Χερσώνα), αλλά και δύο υφυπουργοί από το υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων. Επίσης αποπέμφθηκαν δύο επικεφαλής κρατικών υπηρεσιών, όχι όμως για υποθέσεις διαφθοράς.

– Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου του Ζελένσκι, παραιτήθηκε τη Δευτέρα. Δεν δηλώθηκε επίσημα ο λόγος, αναφέρει το Axios, αλλά τα ουκρανικά ΜΜΕ είχαν γράψει ότι ο Τιμοσένκο ζούσε πολυτελώς και χρησιμοποιούσε κρατικούς πόρους.

– Ο Πάβλο Χαλιμόν, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, του «Υπηρέτη του Λαού» (από το σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστούσε), αποπέμφθηκε με την κατηγορία της διαφθοράς. Φέρεται να είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα με ποσό που δεν δικαιολογούσαν τα εισοδήματά του.

– Το Σαββατοκύριακο τέθηκε υπό κράτηση και αποπέμφθηκε από το αξίωμα ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλ Λοζίνσκι. Φέρεται να καταχράστηκε 400.000 δολάρια που θα πήγαιναν στην αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Την αποπομπή είχε επιβεβαιώσει την Κυριακή ο Ζελένσκι, που τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή στη διαφθορά του παρελθόντος». Ο Λοζίνσκι λέγεται ότι είχε συμφωνήσει με προμηθευτές για να αυξήσει την τιμή σε γεννήτριες και να καρπωθεί τη διαφορά. Από το καλοκαίρι ως σήμερα η χώρα είχε δαπανήσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή θέρμανσης για τον χειμώνα.

Αποπομπές με το βλέμμα και έξω από την Ουκρανία

Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι ο πρώτος που υποσχέθηκε να δώσει ο Ζελένσκι, πριν καν τη ρωσική εισβολή. Οι  αποπομπές είναι και ένα μήνυμα στο εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που προσδοκά σημαντική αναβάθμιση στη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει.

Ένδειξη ότι η υπηρεσία κατά της διαφοράς αποδίδει είναι οι απομακρύνσεις, λέει στον Guardian ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Βιτάλι Σαμπούνιν, που προσθέτει ότι και οι πολιτικοί μαθαίνουν να λειτουργούν σε ένα νέο περιβάλλον. Ο ίδιος λέει ότι, ειδικά για την περίπτωση του υφυπουργού Άμυνας, η αποπομπή του πλήττει και τον υπουργό Ολέξιι Ρεζνίκοφ που έδωσε εξηγήσεις που μάλλον δεν έπεισαν.

Ο Σαμπούνιν δίνει, πάντως, μια ενδιαφέρουσα παράμετρο για τις υποθέσεις διαφθοράς και τη (δημοσιογραφική) έρευνα στην Ουκρανία. Υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε ακτιβιστές και δημοσιογράφους να μην επικρίνουν τις αρχές όπως πριν από τον πόλεμο. Οι αρχές σε αντάλλαγμα θα πρέπει να απαντούν να ταχύτητα σε κάθε υπόθεση διαφθοράς, ακόμη και μικρής κλίμακας.

Η κυβερνητική κρίση έρχεται, λοιπόν, την ώρα που η Ουκρανία πιέζει όλο και περισσότερο τις δυτικές χώρες για την παραχώρηση αρμάτων μάχης που θα «ρίξει» στον πόλεμο με τη Ρωσία. Την αρχή έκανε η Βρετανία με τα άρματα Challenger και συνέχισαν με δισταγμούς και κάποιες παλινωδίες χώρες της ΕΕ, που δεσμεύονται να δώσουν άρματα Leopard. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα παραχωρήσουν και αυτές άρματα.

Από τη στιγμή που κάμφθηκαν και οι γερμανικοί δισταγμοί, ο δρόμος για την παραχώρηση των εξελιγμένων Leopard είναι πλέον ανοιχτός – αν και απομένει χρόνος μέχρι να τα δούμε στο μέτωπο.

Σε κάθε περίπτωση, τα Leopard είναι από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που παραχωρούν στο Κίεβο οι δυτικοί του σύμμαχοι, δίπλα σε οπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων που έχει φτάσει στη χώρα. Αυτή όμως η ροή είχε δυσαρεστήσει Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο. Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου που τούς έδωσε μια (έστω ισχνή) πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλέον «λευκές επιταγές» για την Ουκρανία. Η άμεση αντίδραση σε κάθε υπόθεση διαφθοράς καθησυχάζει και αυτό το ακροατήριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2023: Σάρωσε σε υποψηφιότητες το «All Quiet on the Western Front» του Netflix

«Μπορεί αυτή να είναι η χρονιά μου» δήλωσε ο Τσιτσιπάς

O Καλογρίτσας κατέθεσε στο δικαστήριο το ημερολόγιο για τα ραντεβού με Παππά και Αρτεμίου



Πηγή άρθρου: www.protothema.gr