Μικραίνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Με τον πρωθυπουργό να επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά να μην πείθει, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκοπική έρευνα πρόθεσης ψήφου της MRB.

Καθοδική είναι η πορεία του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με τις τάσεις της MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.

Η Νέα Δημοκρατία χάνει 11% σε σχέση με τη μέτρηση τον Ιούνιο του 2020 όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών αυξάνοντας ελάχιστα το ποσοστό του.

Στις τάσεις Ιουνίου (2022) η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνεται στο 7,2% που είναι η μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις έρευνες της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της Ν.Δ. λαμβάνοντας το 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%.

Στην τρίτη θέση με διψήφιο ποσοστό βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ (12,2%), στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ (4,7%), στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (4,5%) και στην έκτη θέση το Μέρα25 (3,1%).

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 14%, αρκετά μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (18%). Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συσπείρωση στο 79,8% ενώ έχει αρχίσει να αυξάνεται και η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (73,4%).

Να σημειώσουμε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου μεταξύ των ψηφοφόρων που το επέλεξαν στις
τελευταίες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, παραμένει μεγάλη η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 44,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,3%. 

► Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές, έστω και με μία ψήφο, το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η Ν.Δ. και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η διαφορά των δύο κομμάτων εμφανίζεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη Ν.Δ. να προηγείται στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων με 30,2% (από 31,1% τον Ιούνιο) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21,7% (από 22,6%)

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr