Μία νοσοκόμα είναι η πρώτη που εμβολιάζεται κατά του Covid-19


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021, 10:52

Μία Ολλανδέζα νοσοκόμα είναι σήμερα Τετάρτη ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται στην Ολλανδία εναντίον του COVID-19 καθώς ένα από τα τελευταία εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη εναντίον του νέου κορωνοϊού ξεκίνησε με καθυστέρηση.

Η Σάνα Ελκαντίρι, μια 39χρονη νοσηλεύτρια που φροντίζει ασθενείς με άνοια σε μια δομή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έλαβε το εμβόλιο της Pfizer σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιούνγκε σε μια σύντομη τελετή.

Η Ελκαντίρι δήλωσε πως δεν δίστασε όταν της προσφέρθηκε η ευκαιρία να λάβει το εμβόλιο, ταξιδεύοντας μέχρι το κέντρο διανομής που έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί εκατοντάδες εμβολιασμούς την εβδομάδα.

Η δημόσια οργή αυξήθηκε το Σαββατοκύριακο και δημοσκοπήσεις έδειξαν μείωση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση, όταν έγινε φανερό πως η Ολλανδία θα ήταν η τελευταία από τις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες που θα ξεκινούσε τους εμβολιασμούς.

Σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο χθες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπεραμύνθηκε της καθυστερημένης έναρξης των εμβολιασμών.

«Το κύριο πρόβλημα ήταν πως το λάβαμε νωρίτερα απ΄ό,τι περιμέναμε», είπε ο Ρούτε, αναφερόμενος στην έγκριση ενός εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές. «Ήταν ένα διαφορετικό εμβόλιο (από αυτό που περιμέναμε)… με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι».

Η ολλανδική κυβέρνηση θεώρησε πως το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκρινόταν πρώτο, αν και ο Ρούτε δεν εξήγησε γιατί. Το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο εναντίον του COVID-19 που θα λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Έπειτα από μια επανεξέταση, η ολλανδική κυβέρνηση και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) εγκατέλειψαν τα σχέδια για εμβολιασμό πρώτα των ηλικιωμένων σε δομές φροντίδας. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα χορηγηθεί αρχικά στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας και στους υγειονομικούς. Ο κατάλογος αυτός θα διευρύνεται καθώς περισσότερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα.

Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ολλανδία παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το αυστηρό λοκντάουν κατά το οποίο όλα τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Πηγή άρθρου: www.zougla.gr