Μέρκελ – Μπάιντεν: Συμφώνησαν ότι μπορούν να διαφωνούν

Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν η πρώτη Ευρωπαία ηγέτις που επισκέφθηκε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (φωτ. A.P. Photo / Susan Walsh).

Τις θέσεις που τους ενώνουν, παρά αυτές που τους χωρίζουν, προέβαλαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο. Παρά τη διαφωνία των δύο ηγετών όσον αφορά τον αγωγό αερίου Nord Stream, που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Ευρώπη, κάτι που πιθανώς να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός εκβιασμού προς την Ευρώπη από τον πρόεδρο Πούτιν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάιντεν και η Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα σταθούν ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και τις αντιδημοκρατικές ενέργειες της Κίνας. «Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος Μέρκελ, και ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «δύο φίλοι μπορούν να διαφωνούν».

Γενικότερα, οι δύο ηγέτες θέλησαν να δείξουν ότι συνδέονται με στενές σχέσεις προσωπικής φιλίας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να αποκαλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ «αγαπητέ Τζο» και τον Μπάιντεν να παραδέχεται ότι θα του «λείψει η παρουσία της από τις συνόδους κορυφής», καθώς η Μέρκελ θα εγκαταλείψει την καγκελαρία τον Σεπτέμβριο. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Μεταξύ των θεμάτων που επίσης συζητήθηκαν ήταν η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και οι κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύει η Ρωσία. Οσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» του Λευκού Οίκου κατά της COVID και την επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να ανακοινώσει το σαφές χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωση του μέτρου.

Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν η πρώτη Ευρωπαία ηγέτις που επισκέφθηκε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και όταν ρωτήθηκε για τη σχέση της με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, συγκριτικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, η καγκελάριος απάντησε διπλωματικά ότι «η Γερμανία συνεργάζεται με κάθε Αμερικανό πρόεδρο», τονίζοντας, ωστόσο τον ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα της συνάντησης της Πέμπτης. Δεν έχασε επίσης την ευκαιρία να εκφράσει τη λύπη της για τη θεομηνία που έπληξε τη Γερμανία. 

Πηγή άρθρου: www.kathimerini.gr