Μέρκελ: Γιατί φοβάται τον Ερντογάν – Τα κρυφά όπλα του ”Σουλτάνου” – Κόσμος

Το τελευταίο διάστημα οι τόνοι μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχουν ανέβει, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων προς τη γειτονική χώρα. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν πολλές δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές επαφές, μεταξύ των δύο χωρών.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις δεν έχει βελτιωθεί καθόλου σε σχέση με την προηγούμενη φορά που οι ‘’27’’ ασχολήθηκαν με το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες του «Oruc Reis», ενώ προχώρησε και στο άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «επιθετικά» και «προκλητικά» τα όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρ΄ όλα αυτά, γνωρίζει (καλύτερα ίσως από τον καθένα) ότι όσους βαρείς χαρακτηρισμούς και να χρησιμοποιήσει το ‘’αφτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει’’. Και οι λόγοι είναι περισσότεροι από ένας.

Εξάλλου, ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που δεν επιτρέπουν στο Βερολίνο να έχει μια στάση αντίστοιχη με εκείνη του Παρισιού, εξηγεί το γεγονός γιατί μετά τη ρητή αναφορά της Μέρκελ εναντίον της πρακτικής Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να τα βάζει με Ελλάδα και Γαλλία.

Ίσως γιατί ξέρει και ο ίδιος ότι οι δεσμοί Τουρκίας-Γερμανίας είναι τόσο ισχυροί και αμφίδρομοι που οι απειλές της Μέρκελ θα μείνουν μόνο στα λόγια.

Ο Τούρκος πρόεδρος