Μέρκελ για Αφγανιστάν – «Χωρίς τους Αμερικανούς, εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα»

Θέση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) η 67χρονη πολιτικός έκανε λόγο για «πικρή» κατάσταση στην Καμπούλ και σημείωσε ότι «η απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ελήφθη από τις ΗΠΑ για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί. Η ασφάλεια είναι πιθανή μόνο με την παρουσία των Αμερικανικών στρατευμάτων. Χωρίς τους Αμερικανούς, εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Θέλαμε να χτίσουμε μια χώρα με δημοκρατικές δομές, αλλά αποτύχαμε. Δεν υπήρξε καμία σύνδεση των Αφγανικών ένοπλων δυνάμεων με τον λαό, δεν δούλεψε τίποτα όπως το θέλαμε», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των συμμετεχόντων.

«Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα»

Παρόλα αυτά, η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόηση της για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. «Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στην χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις διασώσεις», είπε.

Στη συνέχει συμπλήρωσε: «Αυτήν την στιγμή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα. Υπόσχομαι να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω εκείνους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν. Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου: www.in.gr