Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα από τη φωτιά σε πλοίο κοντέινερ (εικόνες)

Φωτ: AP/Eranga Jayawardena

Μεγάλη οικολογική καταστροφή απειλεί τη Σρι Λάνκα, καθώς το πλοίο κοντέινερ MV X-Press Pearl κινδυνεύει να βυθιστεί, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό και έκαιγε επί 13 ημέρες. 

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του πλοίου, το οποίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα καταστράφηκε από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τις αρχές.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones0

Τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα και τα εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones2

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones4

Το πλοίο κινδυνεύει να βυθιστεί, έπειτα από προσπάθεια που έγινε να ρυμουλκηθεί σε πιο βαθιά νερά, ανακοίνωσε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Σρι Λάνκα.

Μια πετρελαιοκηλίδα απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς το πλοίο μεταφέρει 278 τόνους καυσίμων πλοίου και 50 τόνους βενζίνης.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones6

Ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ζήτησε τη ρυμούλκηση του πλοίου στα βαθιά προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στις ακτές της Σρι Λάνκα.

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν για να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα Νεγκόμπο, τουριστικός προορισμός της Σρι Λάνκα, και οι γύρω περιοχές προκειμένου να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις από διαρροή πετρελαίου ή από αντικείμενα που ενδέχεται να προέλθουν από το πλοίο, πρόσθεσε.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones8

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Γκουτζαράτ της Ινδίας και η πυρκαγιά ξέσπασε στις 20 Μαΐου όταν το MV X-Press Pearl εισερχόταν στο λιμάνι του Κολόμπο. Η φωτιά κατασβέσηκε 13 ημέρες αργότερα με τη βοήθεια του ινδικού λιμενικού και της εταιρείας Smit.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones10

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν πως η πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε από τη διαρροή νιτρικού οξέος και το πλήρωμα την είχε αντιληφθεί ήδη από τις 11 Μαΐου.

megali-oikologiki-katastrofi-sti-sri-lanka-apo-ti-fotia-se-ploio-konteiner-eikones12

Η Σρι Λάνκα ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά και τη μόλυνση που έχει προκληθεί. Οι τρεις αξιωματικοί του πλοίου θα πρέπει να μείνουν στο νησί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP
Φωτ: ΑΡΠηγή άρθρου: www.kathimerini.gr