Με ροκ και πανκ ήχους ο αποχαιρετισμός στη Μέρκελ

Odd Andersen/Pool Photo via AP

Ο στρατός της Γερμανίας τίμησε απόψε την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με μια φαντασμαγορική τελετή, την υψηλότερη για πολίτη, υπό τους ήχους που επέλεξε η ίδια.

Στην τελετή «Großer Zapfenstreich», που έμεινε πίσω λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η ορχήστρα Bundeswehr έπαιξε τον ύμνο “Holy God, We Praise Thy Name”, μια έμμεση αναφορά στην προτεσταντική ανατροφή της Μέρκελ, το τραγούδι της δεκαετίας του ’60 “Red roses are to rain for me” ίσως αντανακλά τη νεανική της φιλοδοξία, ενώ η ροκ επιτυχία “You Forgot The Color Film” ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά από την Ανατολικογερμανίδα πανκ καλλιτέχνιδα Nina Hagen. 

Γεννημένη στο Αμβούργο και κόρη προτεστάντη πάστορα, η Μέρκελ μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία προτού αναλάβει το τιμόνι του γενικά ανδροκρατούμενου καθολικού δυτικογερμανικού κόμματος  της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να τη διαδεχτεί ως καγκελάριος ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Σε μια σύντομη ομιλία η Μέρκελ ευχαρίστησε τους Γερμανούς και τους κάλεσε να προσεγγίσουν τη ζωή ελαφρά τη καρδία και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους. «Τα δεκαέξι χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας ήταν γεμάτα γεγονότα, συχνά γεμάτα προκλήσεις— τόσο πολιτικά όσο και και ως άνθρωπος», είπε.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας» έδειξαν «πόση σημασία έχει πραγματικά η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες, την επιστήμη και τον δημόσιο λόγο».

Η δημοκρατία, είπε η Μέρκελ, βασίστηκε επίσης στην εμπιστοσύνη, «στην αλληλεγγύη, στο να ακούμε ο ένας τον άλλον, αλλά και στα γεγονότα».

«Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω στο μέλλον να βλέπετε τον κόσμο και από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων», κατέληξε.

AP Photo/Markus Schreiber

Η Μέρκελ ήταν η πρώτη καγκελάριος της Ανατολικής Γερμανίας της χώρας και είναι επίσης η πρώτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Η Μέρκελ είναι μόλις η τρίτη Γερμανίδα καγκελάριος που τιμάται με μια τέτοια στρατιωτική τελετή, τη «Zapfenstreich». Ο Χέλμουτ Κολ, ο Χριστιανοδημοκράτης Καγκελάριος από το 1982 έως το 1998, ήταν ο πρώτος. Εκείνος είχε επιλέξει τον καθεδρικό ναό Speyer στην πατρίδα του,  στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ως φόντο για την τελετή. Δεύτερος ήταν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέλεξε να διοργανώσει την τελετή στη γενέτειρά του, το Αννόβερο.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr