Μαστίγιο αλλά και καρότο από ΗΠΑ σε Ρωσία για την Ουκρανία

AP Photo/Patrick Semansky

Με ένα συνδυασμό κινήτρων και απειλών αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τη Μόσχα, όσον αφορά το ενδεχόμενο να εισβάλουν στρατιωτικά οι Ρώσοι στη γειτονική τους Ουκρανία. 

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το Σάββατο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με τη Ρωσία για τον περιορισμό πιθανών μελλοντικών αναπτύξεων επιθετικών πυραύλων στην Ουκρανία και για τον περιορισμό των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών ασκήσεων στην ανατολική Ευρώπη, σε περίπτωση που η Μόσχα είναι πρόθυμη να υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή προειδοποίησαν τη Ρωσία πως θα πληγεί σκληρά με οικονομικές κυρώσεις, εάν εισχωρήσει σε ουκρανικό έδαφος. Εκτός από τις άμεσες κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες, οι αποφάσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σημαντικούς περιορισμούς σε προϊόντα που εξάγονται από τις ΗΠΑ στη Ρωσία και δυνητικά σε προϊόντα ξένης παραγωγής που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ρωσία μπορεί να προστεθεί στη σχετική «μαύρη» λίστα των χωρών που έχουν τεθεί υπό περιορισμό οι εξαγωγές, μαζί δηλαδή με την Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη, οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων των δύο πλευρών. Μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να αποκλιμακωθεί η ένταση που υπάρχει μετά τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία εγείρει φόβους για μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται πως απειλεί την Ουκρανία, της οποίας ωστόσο προσάρτησε ήδη ένα μέρος του εδάφους της: την Κριμαία το 2014. Παράλληλα, η Μόσχα υποστηρίζει πως πρέπει να προστατευθεί από την εχθρότητα των Δυτικών που στηρίζουν το Κίεβο, κυρίως στη σύγκρουσή του με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr