Μαγιορκίνης: Ισως ξεκινήσουν εμβολιασμοί μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες -Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από την παραλλαγή Δέλτα | ΕΛΛΑΔΑ

Την πιθανότητα να επεκταθεί ο εμβολιασμός σε εφήβους και συγκεκριμένα μαθητές Λυκείου που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες, ανέπτυξε ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί, βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, όπου τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, και βλέπουμε το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.

Θετικό ότι δεν αυξάνονται οι νοσηλείες

Όπως είπε, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση και αναμένουμε την εξέλιξη. Ο κ. Μαγιορκίνης στάθηκε στην αυξημένη διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Α. «Είναι μια δυναμική κατάσταση, την οποία πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, και ο επίκουρος καθηγητής, όπως και η Μαρία Θεοδωρίδου το απόγευμα, τόνισε πως δεν αυξάνονται οι νοσηλείες ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στο Ισραήλ, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, και σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί σε Βρετανία και Ισραήλ, όπως και στη χώρα μας, είναι οι νέοι και γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός τους.

Εμβολιασμοί εφήβων που δίνουν Πανελλήνιες

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό παιδιών, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις Πανελλήνιες, ώστε την επόμενη χρονιά να μην έχουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε από τον εμβολιασμό στους εφήβους και σε άλλες χώρες και από την εξέλιξη της πανδημίας».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna, αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα, είναι λίγα, γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πιο διαδεδομένα, της Pfizer και της ΑstraZeneca, παρουσιάζουν μικρές διαφορές στην αποτελεσματικότητά τους μετά και τη δεύτερη δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα, αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα.

Τι γνωρίζουμε για το πολυδύναμο εμβόλιο

Το απόγευμα, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε ένα νέο πειραματικό εμβόλιο, το οποίο και φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει δυνητικά όλους τους κορωνοϊούς.

Σχολιάζοντας το σκεύασμα αυτό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για τη γρίπη, εδώ και αρκετά χρόνια, και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων. Ωστόσο, είπε πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχουμε αυτό το πολυδύναμο εμβόλιο στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου: www.iefimerida.gr