«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Ανεπίσημη παράδοση – παραλαβή το μπουκέτο που προσέφερε ο Όλαφ Σολτς στην Άνγκελα Μέρκελ, στο σημερινό ίσως τελευταίο υπουργικό της συμβούλιο…

AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Οι ηγέτες των σοσιαλδημοκρατών του SPD, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP θα παρουσιάσουν την συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πρόσκληση που διανεμήθηκε από το SPD, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσαν και οι Πράσινοι, σημειώνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία για το κλίμα.

Αν τα τρία κόμματα οριστικοποιήσουν την συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Όλαφ Σολτς του SPD θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου αντικαθιστώντας την Άνγκελα Μέρκελ. Ο στόχος είναι στις 6 Δεκεμβρίου η Βουλή να εκλέξει τον Σολτς καγκελάριο. 

Στις 13.00 σήμερα θα γίνει μια τελευταία συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας των τριών κομμάτων και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και ο καταμερισμός των υπουργείων, αλλά όχι τα ονόματα των υπουργών.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία την Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για την άνευ προηγουμένου τριμερή συμμαχία ήταν σχετικά αρμονικές και σύντομες σε σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενες. Αλλά ακόμα κι αυτή η σύντομη σε διάρκεια πολιτική μετάβαση – με τη Μέρκελ ως υπηρεσιακή καγκελάριο – περιόρισε τις δυνατότητες της Γερμανίας να απαντήσει πιο δραστικά στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.

Λίγες λεπτομέρειες προέκυψαν από τις κεκλεισμένων των θυρών  συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα θα μοιράσουν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ο τριμερής συνασπισμός έχει δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της επιτάχυνσης των μέτρων για την προστασία του Κλίματος.

Προκαταρκτική συμφωνία τον περασμένο μήνα προβλέπει ότι η Γερμανία θα επισπεύσει την προθεσμία για τον τερματισμό της χρήσης ενέργειας με καύσιμο άνθρακα από το 2038 στο 2030, ενώ θα εστιάσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κατόπιν επιμονής των Ελεύθερων Δημοκρατών, υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι ούτε θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη ροή του χρέους, καθιστώντας τη χρηματοδότηση κεντρικό ζήτημα.

Οι συνομιλίες μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων άρχισαν στις 21 Οκτωβρίου. Επικεφαλής ήταν έξι στελέχη από το κάθε κόμμα και οι οι τομείς μοιράστηκαν σε 22 ομάδες εργασίας, όπου έγινε και η διαπραγμάτευση των λεπτομερειών της συμφωνίας. 

Η προστασία του περιβάλλοντος διατρέχει όλα τα σημεία της συμφωνίας – από το κυκλοφοριακό και τη βιομηχανία, μέχρι τις κατασκευές, τις οικοδομές και τον αγροτικόκτηνοτροφικό τομέα – προς ικανοποίηση των Πρασίνων, που έκαναν λόγο για μια «νέα δυναμική» που θα βάλει τη Γερμανία στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. 

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τα συνέδρια των κομμάτων, για το SPD και το FDP και μέσω ερωτηματολογίου στα μέλη τους για τους Πράσινους. Εφόσον αυτό γίνει, θα τελειώσει – μαζί με την καγκελαρία της Άνγκελα Μέρκελ- και η κυριαρχία των Χριστιανοδημοκρατών που παρέμειναν 16 χρόνια στην εξουσία.

Οι Πράσινοι θα ζητήσουν την ηλεκτρονική ψήφο των μελών τους από την Πέμπτη και μετά. Σύμφωνα με το κόμμα, τα περίπου 125.000 μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν και για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 10 ημέρες. Εκτός από ηλεκτρονικά, τα μέλη μπορούν να στείλουν και επιστολική ψήφο. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί με απλή πλειοψηφία. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν η ψηφοφορία να γίνει σε έκτακτο συνέδριο, στις 4 Δεκεμβρίου. 

►Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ απασχολούνται επί του παρόντος με μια διαμάχη ηγεσίας, για το ποιος δηλαδή θα γίνει ο επόμενος ηγέτης τους που θα αναζωογονήσει το κόμμα μετά το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα.

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr