Λαπίντ: Μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει στο Ισραήλ

Λάβρος κατά του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του για τις πολιτικές ζυμώσεις στο Ισραήλ, που εφόσον προχωρήσουν θα τον αφήσουν εκτός πρωθυπουργικού θώκου έπειτα από 12 χρόνια, εμφανίστηκε σήμερα ο βασικός του αντίπαλος Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έχει τώρα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ, σχολίασε ότι η αδυναμία του Νετανιάχου καθιστά αδύναμο το Ισραήλ. «Σε μια εβδομάδα, το Ισραήλ μπορεί να εισέλθει σε μια νέα εποχή», είπε σε συνάντηση με μέλη του κόμματός του στην Κνεσέτ.

Όπως μεταδίδει η Haaretz, ο Λαπίντ τόνισε τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης και ότι παρά τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει ο συνασπισμός, θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν για να τα ξεπεράσουν.

Η ομιλία του Νετανιάχου την Κυριακή ήταν «η απερίσκεπτη και επικίνδυνη ομιλία ενός ανθρώπου που έχει χάσει τα φρένα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρέπει να ιδρύσουμε την κυβέρνηση που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε», υπογράμμισε ο Λαπίντ.

Ο αρχηγός του Γες Ατίντ είπε ακόμα ότι «μια διαρρηγμένη και βίαιη κυβέρνηση δεν θα τα πάει καλά ούτε με τους Ιρανούς ούτε με την οικονομία. Θέλω να σας υπενθυμίσω αυτό που έχετε ξεχάσει. Ακριβώς επειδή διαφωνείτε με κάποιον δεν σημαίνει ότι τους μισείτε».

Πυκνές επαφές, καταγράφονται συγκλίσεις

Και σήμερα συνεχίστηκαν εξάλλου οι συζητήσεις του Γες Ατίντ με άλλα κόμματα, αφού θα χρειαστεί αρκετές συνεργασίες για να αποκτήσει πλειοψηφία στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχει καταφέρει να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, διαφορετικά η εντολή φεύγει απ’ τα χέρια του.

Έτσι, μέχρι την Τετάρτη ο Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ του κόμματος Γιάμινα θα προσπαθήσουν να «κλειδώσουν» συμφωνίες με αρκετούς εταίρους, στους οποίους θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα κόμματα Νέα Ελπίδα, Εργατικοί, το Γισραέλ Μπεϊτένου, Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό) του Γκαντζ, Μέρετζ και πιθανόν η Αραβική Λίστα.

«Θέλαμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για τον συνασπισμό», είπε ο επικεφαλής του Γισραέλ Μπεϊτένου, ο Αβιντγκόρ Λίμπερμαν. «Μόλις δώσαμε τα χέρια, τελείωσε. Έχουμε συμφωνήσει σε όλα τα θέματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του έλαβε λιγότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια από ό, τι τα κόμματα με μικρότερη παρουσία στη Βουλή, αλλά ότι αυτό δεν τους ενοχλεί. «Τα αιτήματά μας ήταν πολύ μέτρια», είπε, και επικεντρώθηκε στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της θρησκείας και του κράτους, στο οποίο το ένθερμο κοσμικό κόμμα του ήταν σταθερό, είπε ότι «δεν έχουν αντιθρησκευτική ατζέντα. Έχουμε μια σιωνιστική, φιλελεύθερη ατζέντα».

Από την πλευρά του ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Ελπίδα», Γκίντεον Σάαρ, επανέλαβε τη δέσμευσή του για αντικατάσταση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε και τόνισε: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε».

Σύμφωνα με τον Σάαρ, πρώην  βουλευτή του Λικούντ που στην πορεία τα «έσπασε» με τον Νετανιάχου, η μακρόχρονη κυβέρνηση πρέπει να αντικατασταθεί, καθώς είναι διεφθαρμένος. Πρόσθεσε ότι απέρριψε τις προτάσεις του Νετανιάχου επειδή «όποιος θα είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός [σε μια κυλιόμενη πρωθυπουργία με τον Νετανιάχου] θα έπρεπε να εξαρτάται από την καλή του θέληση».

Επίσης, κατηγόρησε τον Νετανιάχου για «υποκίνηση ενάντια σε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη σχηματιστεί. Οδηγείται αποκλειστικά από τον φόβο του να χάσει την εξουσία».

Ο υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Μπλε-Λευκό, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε τώρα – τουλάχιστον ελπίζω – στην παραμονή της ίδρυσης μιας νέας κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι παρόλο που ο συνασπισμός Γιάμινα-Γες Ατίντ θα έχει τις δικές του ιδεολογικές διαφωνίες, έχει επίσης «κοινό παρονομαστή την επιθυμία για ενότητα και κοινωνική ευθύνη».

Ο Γκαντζ πρόσθεσε ότι «οι πολλές ιδεολογικές διαφορές δεν θα εξαφανιστούν, αλλά έχουμε φτάσει στην μοιραία ώρα κατά την οποία μια διαφωνία υπερέχει από όλες τις άλλες: μία σχετικά με τη μορφή και την ουσία της ισραηλινής δημοκρατίας, σχετικά με το εάν η διαφθορά και η καταπάτηση του κράτους δικαίου είναι ο κανόνας ή μια κόκκινη γραμμή. Εάν η υποκίνηση, ο φανατισμός και η εξαπάτηση είναι αξίες στις οποίες θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας».

Εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος, η Μεράβ Μικαέλι δήλωσε σήμερα ότι ο χθεσινός λόγος του Νετανιάχουν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι δεσμευμένη να τον αντικαταστήσει.  Η Μικαέλι είπε ακόμα ότι οι Εργατικοί «άφησαν τα αστραφτερά χαρτοφυλάκια και ανέλαβε τις τρεις πιο σοβαρές κρίσεις στο Ισραήλ – μεταφορές, δημόσια ασφάλεια και υποθέσεις της διασποράς».

Τέλος, ο ηγέτης του Μέρετζ  δήλωσε ότι το κόμμα του «συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια να φέρει εις πέρας» μια κυβέρνηση χωρίς τον Νετανιάχου και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει «στο κοντινό μέλλον».

Πηγή άρθρου: www.efsyn.gr