Κύπρος: 47 χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία τα τουρκικά στρατεύματα, προχώρησαν στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης της εισβολής στην Κύπρο (Αττίλας 2) και στις 14 Αυγούστου 1974 κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν αποκλειστικά Ελληνοκύπριοι παραμένει κλειστό υπό τον έλεγχο τουρκικού στρατού. Μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης πόλης ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να ανοίξει. Η ανακοίνωση που έγινε στις 20 Ιουλίου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ της ΕΕ και μεγάλου αριθμού κρατών.

Από τον Αύγουστο του 1974, πέραν του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει το 70% του οικονομικού δυναμικού περιήλθε υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού, ενώ το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν με πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτήσει σεβασμό για την ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις κατοικίες τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί από την Τουρκία.

Η κατάσταση στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τα Βαρώσια, περιγράφεται με παραστατικότητα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο που δημοσιοποιήθηκε το 2008 σε συνέχεια της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2007: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν- τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου. Η φύση κατέχει επίσης τα Βαρώσια. Δέντρα και θάμνοι έχουν βλαστήσει μέσα από τα σπασίματα των φθαρμένων οδικών αρτηριών, όπου το έδαφος έχει βυθιστεί και έχει γεμίσει το υπόγειο αποχετευτικό σύστημα. Γάτες και τρωκτικά περιφέρονται στα στενά. Οι εκκλησίες έχουν υποστεί την ίδια μοίρα όπως τα άλλα κτήρια: βεβηλώθηκαν και αφέθηκαν να αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της κάποτε επικρατούσας Χριστιανικής κοινότητας. Σχολεία και παιδικά πάρκα παραμένουν επίσης εγκαταλελειμμένα».

Αναστασιάδης: Ενότητα για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως η σημερινή θλιβερή επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και η συνεχής επιθετική στρατηγική που προτάσσει η Τουρκία, επιτάσσουν την ανάγκη για ενότητα, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα όσα η Τουρκία απειλεί και υλοποιεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μέσα από την οποία η πατρίδα μας θα καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ανέφερε πως «έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία, η οποία με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί, επιδιώκει τη λύση δυο κρατών και τη δημιουργία, μέσω έκνομων ενεργειών της, τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους, νέων τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, παραβιάζεται κατάφωρα από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την οποία υλοποιεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και οι συνεργάτες του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Επεσήμανε πως «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και 47 χρόνια, η τουρκική αδιαλλαξία δεν επέτρεψε την επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγούσε σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως «τα όσα έχουν γίνει από πλευράς της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα με αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στοχεύοντας σε αλλαγή του status quo, μετά από δικές μας ενέργειες έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας καταδικάστηκαν με έντονο τρόπο. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

«Επιδιώκουμε μία συμφωνία στο Κυπριακό, που θα τερματίζει την κατοχή, θα καταργεί τις εγγυήσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων του νησιού», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «μόνο μέσα από ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, μόνο μέσα από ενότητα μπορούμε να απαλλαγούμε από την κατοχή».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Πάνω από 37.000 κρούσματα από τις αρχές Αυγούστου – Μεγαλώνει η πίεση σε Κρήτη – Πελοπόννησο

Στον «πάγο» από 16 Αυγούστου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές

Πολυτεχνείο: Το κτίριο Γκίνη Κέντρο Πολιτισμού

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου: www.protothema.gr